Novinky - 12.12.2018 15:30

Míľnik svetového boxu: transgenderový boxer vyhral zápas

Zdroj: huste.tv

Svetový box má za sebou veľmi zaujímavý míľnik. Taký, ktorý len veľmi ťažko prirovnať k čomukoľvek, čo sa doteraz v tomto športe stalo. Na scéne sa objavil prvý transgenderový bojovník, Patricio Manuel, a dokonca má za sebou už aj prvé profesionálne víťazstvo. V Spojených štátoch amerických je z toho pomerne veľká téma, a to nielen v športovej rovine. Stalo sa tak v kalifornskom Palm Springs, kde pripravil už šiestu kariérnu prehru skúsenejšiemu Mexičanovi Hugovi Aguilarovi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Patricio "Pat" Manuel ?? (@team_pat_manuel),

Pre Manuela to nebol prvý zápas v boxerskom ringu. Predtým bol päťnásobným šampiónom v amatérskej ženskej divízii, v roku 2012 dokonca bojoval o miestenku na Olympijských hrách ešte ako Tiara Brown a o rok neskôr začal pracovať na zmene svojho pohlavia. Už v tom čase sa o ňom pomerne veľa písalo a dostal sa do povedomia oveľa výraznejšie ako tomu bolo v ženských časoch.

Premiérový súboj na mužskej scéne bol pod hlavičkou Golden Boy Promotions. Patriciovi Manuelovi čelil súper z kategórie ľahších, ktorý prehral svojich predošlých päť zápasov, z toho dvakrát pred limitom. Americkému transgenderovému boxerovi bol rovnocenným súperom, hoci duel mal niekoľko špecifík. Bojovalo sa na štyri trojminútové kolá a arbitri pridelili víťazstvo na stranu rodáka z kalifornskej Santa Monicy 39-37.

"Počujem, že niektorí fanúšikovia nie sú šťastní z verdiktu. Je to v poriadku. Ja sa ešte vrátim a potom vás poteším," povedal Manuel do mikrofónu bezprostredne po zápase na adresu pískajúcich divákov. K ďalšiemu súperovi sa vyjadrovať zatiaľ nechcel, ale je odhodlaný čeliť komukoľvek, koho mu postavia, aby dokázal, že si dôveru zaslúži.