Novinky - 07.01.2019 15:17

Bývalý hádzanársky reprezentant dnes už žiari medzi ženami

Zdroj: huste.tv/youtube

Šport už v minulosti napísal veľa zvláštnych a nezvyčajných príbehov. Jeden z nich sa týka aj hádzanárky Hannah Mounceyovej. Ak by sme o nej písali pred štyrmi rokmi, nazývali by sme ju Callum Mouncey. To je dôvodom vzbury viacerých ázijských výberov a počas kvalifikačného turnaja na ženské MS sa o nej popísalo veľa. 188 centimetrov vysoká pivotka svojimi fyzickými parametrami výrazne prevyšuje drvivú väčšinu súperiek a jej zakončenia sa chytajú ženám veľmi ťažko.

Mounceyová si na svetovom šampionáte zahrala už v roku 2013, keď bola s mužským austrálskym tímom fackovacím panákom základnej skupiny D. Celkovo odohrala ako Callum v najcennejšom mužskom drese 22 reprezentačných duelov. Potom nastúpila na hormonálnu liečbu a podrobila sa aj operácii na zmenu pohlavia. Okrem hádzanej sa venuje aj ďalšiemu športu, v ktorom môže využiť svoju výnimočnú telesnú stavbu - austrálskemu futbalu.

Najväčším oceánskym konkurentom Austrálčaniek v boji o postup bol podľa očakávaní Nový Zéland. Potrebovali sa umiestniť vyššie a zároveň skončiť na Majstrovstvách Ázie aspoň na piatom mieste. Aj zásluhou Mounceyovej sa to splniť podarilo. Tá žiarila jednak v kľúčovom zápase proti Novozélanďankám a aj v poslednom zápase proti Iránu. "Viete, aký je to pocit, keď po šiestich rokoch postúpite znova na majstrovstvá sveta? A pritom by vám nikdy nenapadlo, že si tam znova zahráte." napísala šťastne na svoje twitterové konto.

Medzinárodná hádzanárska federácia na prekvapenie viacerých povolila štart Hannah Mounceyovej v ženskej reprezentácii a krajina si aj vďaka tomu zahrá na vrchole sezóny po ôsmy raz v histórii. Na túto konkrétnu však čakala šesť rokov. Samotný turnaj štartuje 30. novembra a jeho dejiskom bude Japonsko.