Novinky - 11.01.2019 12:43

Návrat Velasqueza je veľkou udalosťou, no pôjde o riadnu výzvu

Zdroj: huste.tv/youtube

Dianie v ťažkej váhe UFC sa v súčasnosti dá nazvať vyčkávaním. Kým Daniel Cormier v nedávnej minulosti zdolal dvoch popredných možných vyzývateľov, bojovať by s ním chcel Jon Jones z poloťažkej váhy, očakáva sa návrat Brocka Lesnara, ktorému vyprší trest za doping a k slovu sa hlási aj veterán Cain Velasquez. 36-ročný Američan s bilanciou 14-2 sa po dvojročnej odmlke chce predviesť v súboji s popredným bojovníkom Francisom Ngannouom. Ak by uspel, slušne by sa priblížil aj k vidine titulového zápasu.

Jeho priaznivci si už 17. február zapísali do kalendára. Velasquez bude súčasťou turnaja UFC on ESPN 1, ktorý sa uskutoční vo Phoenixe. "Pochádzam z Yumy, čo je v Arizone a sem som chodil do školy. Milujem to tu a bojovať tu bolo vždy mojím snom. Už len samotná možnosť mať pri sebe rodinu a priateľov to pre mňa robí najlepšou kartou, na akej môžem byť," hovorí nadšene pre americké médiá bývalá hviezda ťažkej váhy. V rokoch 2009 až 2013 si poradil s menami ako Cheick Kongo, Antonio Rodrigo Nogueira, Brock Lesnar, Antonio Silva a dvakrát aj s Juniorom Dos Santosom (ktorému zároveň raz podľahol). V júni 2015 prišiel o opasok prehrou s Fabriciom Werdumom, ktorý mu utiahol gilotínu. O rok neskôr ešte v prvom kole ukončil Travisa Brownea a potom sa zo scény vytratil, čo mu umožnilo doliečiť viaceré zranenia, ktoré si privodil a obnovoval počas súbojov. Okrem toho sa dočkal prírastku do rodiny, pričom si zaumienil, že chce byť pri pôrode aj pri prvých mesiacoch svojho syna.


Trilógia Velasquez - Dos Santos patrí do pomyselnej zlatej kroniky UFC

Zatiaľ čo Velasquez prežije "comeback story", jeho súper je v plnom zápasovom tempe, vysoko v rankingu a hladný po ďalšom víťazstve. Francúz s kamerunským pôvodom Francis Ngannou bol začiatkom roka 2018 veľmi kritizovaný. Do UFC vletel ako senzačný príbeh chlapa z Afriky, ktorý s týmto športom začal pomerne neskoro, no svojimi smrteľnými ranami bol schopný vyriešiť prakticky hocikoho. Už vtedy ho šéf organizácie Dana White upozorňoval, aby tomu príliš neuveril a intenzívne na sebe pracoval. Nestalo sa. V januári minulého roka Ngannou kondične absolútne nezvládol zápas so Stipeom Miocicom, čo sa odrazilo na jeho psychike aj o šesť mesiacov neskôr v zápase s Derrickom Lewisom. Podľa mnohých šlo o jeden z najnudnejších zápasov novodobej histórie UFC a v ňom si zapísal svoju druhú prehru po sebe. Novembrové vystúpenie proti Curtisovi Blaydesovi bolo preto možno otázkou jeho budúcnosti v tejto organizácii a v správny čas sa vrátil ku svojim brutálnym úderom. Blaydesa poslal k zemi už po 45 sekundách a vyhral na technické KO.


Ngannou patrí medzi elitných bombardérov

"Mám zápas s Ngannouom, treba doň ísť a postaviť sa veľkému nebezpečenstvu, ktoré súper predstavuje. Musím sa čo najlepšie pripraviť a byť opatrný, aby som mu nedal priestor na presadenie jeho štýlu," povedal Velasquez v súvislosti s najbližším zápasom. Ak by zdolal aktuálnu trojku tejto váhovej kategórie, na dosah by sa dostal aj opasok. Ten však momentálne drží jeho tímový kolega Daniel Cormier, proti ktorému by nešiel. Faktom je aj to, že DC avizuje, že rok 2019 môže byť jeho posledným v zmiešaných bojových umeniach. Oproti situácii spred pár rokov si táto dvojica pozície vymenila. Cormier vtedy "uhol" šampiónovi Velasquezovi presunom do poloťažkej váhy, aby sa nemuseli stretnúť.