Novinky - 14.01.2019 21:29

Dunajská Streda našla náhradu za Baya. Útok doplní Kamerunčan

Zdroj: sita

Do kádra slovenského futbalového klubu FC DAC 1904 Dunajská Streda pribudol kamerunský útočník Bastian Karsten Ayong. Ako referuje oficiálny web tímu zo Žitného ostrova, 20-ročný zakončovateľ prichádza z českého klubu 1. FK Příbram. V Dunajskej Strede podpísal zmluvu na 2,5 roka, tá vstúpi do platnosti po úspešných zdravotných testoch.

Ayong sa narodil v kamerunskom meste Ombessa (20. januára 1998, pozn.). V dvanástich rokoch sa s rodinou presťahoval do ČR, kde začal hrávať za Slaviu Praha a od roku 2012 za České Budějovice. Uchytil sa v Příbrame, kde pôsobil od roku 2014 a v dorasteneckom veku ukázal čuch na góly. V drese "zelených" si zahral mládežnícku Ligu majstrov, v dueli proti portugalskej Benfice Lisabon sa dokonca zapísal do listiny strelcov. Jeho spoluhráčom bol v tom čase Martin Jedlička, súčasný brankár DAC.

V decembri 2016 ako 18-ročný debutoval v českej najvyššej súťaži, celkovo si v nej pripísal jedenásť štartov. V sezóne 2017/2018 prispel šiestimi gólmi ku konečnému druhému miestu 1. FK Příbram v 2. lige a návratu mužstva medzi elitu. Minulú jeseň strávil na hosťovaní v poľskej Ekstraklase v tíme Piast Gliwice. Na konte má aj dva štarty v českom národnom mužstve do 20 rokov.

"Karsten je mladý hráč so zaujímavou minulosťou. Sledovali sme ho dlhší čas a teraz sa naskytla možnosť na jeho prestup, nakoľko v lete sa mu v Příbrame končí zmluva. Ide o dobre stavaného a silného útočníka so schopnosťou podržať loptu. V našom tíme sa znova stretne s bývalým spoluhráčom z 1. FC Příbram aj českej reprezentácie do 20 rokov Martinom Jedličkom. Veríme, že mu pomôže v rýchlej adaptácii na nové prostredie," povedal o Ayongovi športový riaditeľ DAC Jan van Daele.