Novinky - 18.01.2019 11:29

Čech oznámil koniec a stal sa miláčikom sociálnych sietí

Zdroj: huste.tv/Twitter

Už pred začiatkom tejto sezóny viacerí predpovedali, že kariéra futbalového brankára Petra Čecha začne upadať. Arsenal uvoľnil Davida Ospinu do Neapola, zatiaľ čo Čech zvádza boj o miesto v bráne s Nemcom Berndom Lenom. V úvode sezóny dokonca padla voľba na o desať rokov staršieho gólmana, no na konci septembra prišli problémy so stehenným svalom, po ktorých sa v Premier League už medzi tri žrde nevrátil. Budúcnosť odchovanca Plzne sa tak stala predmetom mnohých špekulácií, až kým neprehovoril on sám. Sezóna 2018/19 je jeho poslednou v kariére a potom sa poberie do futbalového dôchodku.

Štvornásobný víťaz Premier League aj Anglického pohára, víťaz Ligy majstrov, Európskej ligy a držiteľ troch FA Cupov. To sú všetko dôvody, prečo je 36-ročný Čech radený medzi najlepších brankárov súčasnosti a na správu o jeho konci reagovalo obrovské množstvo osobností z radov bývalých hráčov aj trénerov. "Jeden z najlepších brankárov, ktorých som kedy videl chytať," zložil mu poklonu ďalší z elitných brankárov tejto generácie Iker Casillas.

Petr Čech zbieral veľké míľniky okrem anglickej ligy aj vo vlasti. V reprezentačnom tíme sa objavil 124krát, čo je najviac spomedzi všetkých futbalistov v ére samostatnosti. V jeho vitríne nájdeme aj bronz z európskeho šampionátu 2004 v Portugalsku, ku ktorému sám výrazne prispel. V českej reprezentácii uhájil čisté konto v 53 dueloch, čo je opäť národný rekord a rekordným počtom vychytaných "núl" sa pýši aj v Premier League (202). Ešte pred pôsobením v Chelsea alebo Arsenale žiaril na ligovej scéne vo vlasti. Tam drží rekord 903 minút bez inkasovaného gólu a odborná verejnosť ho až deväťkrát zvolila za Futbalistu roka ČR.

"Gratulujem Petrovi Čechovi k famóznej kariére. Je skvelým brankárom, profesionálom a gentlemanom. Bol obrovským prínosom pre náš šport." napísal na Twitter bývalý anglický reprezentant Gary Lineker, ktorý dnes už pôsobí ako uznávaný moderátor futbalových štúdií. Na jeho oznam o konci kariéry promptne reagovali aj oba londýnske kluby, ktorých farby hájil. Chelsea mu venovala na svojom webe článok, v ktorom spomína predovšetkým na triumf v Champions League a sumarizuje úspechy, ktoré v jej farbách dosiahol. Arsenal poďakoval dojímavým textom: "Za tvoj maximálne profesionálny prístup, perfektné vzorové správanie a viac ako päťdesiat čistých kont, za tvoju čestnosť, morálku a inšpirujúcu prácu pre Arsenal FC ti chceme povedať - vďaka!"

Casillas nebol jediným brankárom, ktorý zložil poklonu. Pridal sa aj bývalý reprezentačný gólman Anglicka David James, opora Manchestru City Kasper Schmeichel alebo Thibaut Courtois, ktorý Čecha v Chelsea nahradil: "Vďaka za pomoc počas môjho prvého roka v Chelsea. Bol si výnimočný kolega, kamarát, skvelý vzor nielen pre mňa, ale aj pre všetkých brankárov," Z pôsobenia v Chelsea ho dobre pozná aj manažér Jose Mourinho, ktorý sa taktiež zaradil do zoznamu gratulantov: "Je mi veľkou cťou, že som mohol byť manažérom, ktorý z neho v takom mladom veku spravil jednotku v Premier League. Od toho dňa to už bolo o ňom. O jeho číslach, výkonoch, čistých kontách, tituloch a profesionalizme,"