Novinky - 19.01.2019 14:47

Brazílski fanúšikovia zápas s Českom nechcú

Zdroj: huste.tv/youtube

Česká futbalová reprezentácia si 26. marca zahrá v Prahe prípravný zápas s Brazíliou. Kým u našich susedov vyvolala táto správa veľké nadšenie a jediným problémom môže byť vysoká cena vstupeniek, juhoamerickí priaznivci sa búria. A dôvodov na to majú viac. V príprave by chceli vidieť svojich miláčikov proti atraktívnejším súperom a predovšetkým doma. Na vlastnej pôde sa Brazília v príprave prakticky neobjavuje a ak si odmyslíme kvalifikáciu MS, od roku 2016 doma nastúpila len trikrát.

Svoju nespokojnosť dali fanúšikovia veľmi pocítiť na sociálnych sieťach. "Výber, ktorý nikdy nehrá na brazílskej pôde, taký nemožno považovať za brazílsky" hnevajú sa niektorí prispievatelia nacionalistickým spôsobom. Ďalší ironicky vysmievajú súpera, ktorého si národný tím vybral počas vrcholnej fázy prípravy na júnové Copa America. Z Kanárikov sa jednoducho už stalo celosvetové lákadlo a pokiaľ súper zaplatí, neváhajú zahrať si aj so Saudskou Arábiou, Rakúskom, Austráliou, Panamou alebo Kamerunom. Realita však je taká, že posledný prípravný domáci zápas zohralo toto mužstvo 25. januára 2017 proti Kolumbii.

Zväz sa proti vlne kritiky bráni tým, že svojpomocné plánovanie duelov na domácej pôde nezarábalo dostatok financií, ktoré mužstvo potrebovalo. Preto podpísal dohodu s Pitch International a spustil projekt "Brasil Global Tour", ktorého cieľom je propagovať brazílske mužstvo vo svete. Táto dohoda platí do roku 2022, takže fanúšikovia musia počítať s tým, že Titeho zverenci ešte nejaký ten "podradný" duel vonku zohrajú.

Ako podradný súper si od kritikov niečo odniesli aj samotní Česi. Brazílčania ich nazvývajú nezaujímavým a nevýrazným európskym výberom, ktorý sa nachádza vo svetovom poradí na 42. priečke. Tá nie je až tak vzdialená od Austrálie, DR Kongo či Jamajky. To sú tímy, s ktorými sa na veľkých turnajoch svetového fóra príliš nepočíta. Aj samotný český výber sa na svetový šampionát naposledy prebojoval v roku 2006. Na európskom síce pôsobí pravidelne, avšak v minulom ročníku obsadil posledné miesto svojej základnej skupiny.