Petra Vlhová - 02.02.2019 13:48

V Maribore Petra Vlhová prišla v druhom kole o pódiové umiestnenie

Zdroj: sita

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová skončila na piatom mieste v sobotňajšom slalome žien v slovinskom Maribore v rámci Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní 2018/2019. Dvadsaťtriročná Slovenku v súčte oboch kôl zaostala o 1,70 s za víťaznou Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Druhá skončila s odstupom 77 stotín sekundy Švédka Anna Sweenová-Larssonová, tretie miesto si vybojovala Švajčiarka Wendy Holdenerová (+1,15).

Vlhová zatiaľ nepridala jedenáste umiestnenie na stupňoch víťazov v tejto pre ňu výnimočnej sezóne SP (bilancia 4 víťazstvá - 6 druhých miest). V pretekoch, ktoré sa rátajú do hodnotenia slalomu, sa v tejto súťažnej zime ocitla vôbec prvýkrát mimo stupňov víťazov.

Celkovo v kariére ambiciózna zverenkyňa talianskeho trénera Livia Magoniho zostáva na skvelej bilancii 22 pódiových umiestnení v pretekoch SP (8 víťazstiev - 9 druhých - 5 tretích miest. V slalome, resp. paralelnom slalome bola Vlhová v súťažnej zime 2018/2019 dvakrát víťazka a šesťkrát na druhom mieste. Ďalšie dva triumfy pridala v obrovskom slalome.

Po spoločnom triumfe v piatkovom obrovskom slalome, keď Vlhová a Shiffrinová dosiahli navlas rovnaký čas, v sobotu americká favoritka v najtočivejšej disciplíne opäť ukázala svoju extratriedu a aj v nezvyčajne teplom počasí s 8 °C na štarte a 12 °C v cieli na svahu Radvanje deklasovala konkurenciu. Celkovo má 23-ročná rodáčka z Colorada už 56 víťazstiev v pretekoch o krištáľové glóbusy. V historickom rebríčku úspešnosti fenomenálna Američanka predstihla Švajčiarku Vreni Schneiderovú a usadila sa sama na tretej priečke. Na čele je ďalšia Američanka Lindsey Vonnová s 82 prvenstvami, druhé miesto patrí rakúskej legende Annemarie Moserovej-Pröllovej so 62 víťazstvami,

Vlhová v prvej jazde zaostala o jednu sekundu za americkou líderkou a olympijskou víťazkou v tejto disciplíne zo Soči 2014 Shiffrinovou. Slovenka so šestkou na hrudi nezačala dobre a hneď na prvom medzičase mala v porovnaní so Shiffrinovou o 57 stotín sekundy horší čas. Na druhom medzičase jej odstup na líderku narástol na 94 stotín sekundy a v dolnej časti zaostala ešte o šesť stotín. "Moja jazda nebola úplne ideálna. Od začiatku som šla skôr na krásu ako na rýchlosť. Už na prvom medzičase som 'schytala veľa'. Potom som sa snažila dostať do rytmu a púšťať lyže. Je to druhé miesto, ale sekunda je veľa. Uvidíme, aké to bude v druhom kole. Bude to boj, pretože je strašne teplo a trať je úplne iná ako včera. V druhom kole pôjdem ako predposledná a trať bude poriadne rozbitá. Ja keď nechytím rytmus v úvode, potom sa to ťahá. Myslím si, že dole som už možno bola narovnako s Mikaelou," uviedla Petra Vlhová pre slovenské médiá akreditované v Maribore po 1. kole.

V druhom kole už na značne rozbitej trati Vlhová nechytila správny rytmus a od prvého medzičasu začala zaostávať za líderskou pozíciou. Napokon, ako sa neskôr ukázalo, jej v cieli chýbalo 55 stotín sekundy na tretie miesto Švajčiarky Holdenerovej. V druhom kole dosiahla Slovenka až dvadsiaty ôsmy najlepší čas, Shiffrinovej stačil na víťazstvo aj osemnásty čas.

Slalom v Maribore bolo deviate z dvanástich ženských podujatí tohto druhu vrátane paralelnej verzie v sezóne SP 2018/2019. Nasledoval po 25-dňovej pauze od predchádzajúceho slalomu v rakúskom stredisku Flachau.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Maribor (Slovin.):

Slalom žien (1.+ 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:42,60 min (50,05 s + 52,55), 2. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +0,77 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,15, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,34, 5. Petra Vlhová (SR) +1,70, 6. Bernadette Schildová (Rak.) +2,11.