UFC - 12.02.2019 08:00

UFC 234: zrealizovaná generačná výmena strednej váhy?

Zdroj: huste.tv/youtube

Program UFC 234 v austrálskom Melbourne nebol mimoriadne nabitý hviezdnymi menami, no dvomi veľkými lákadlami mali byť atraktívne súboje v strednej váhe, ktoré mohli zariadiť veľké pretransformovanie pozícií v tejto divízii. Domáca hviezda Robert Whittaker však pre problémy s pruhom do očakávaného súboja s Kelvinom Gastellumom nenastúpil a tak všetka pozornosť ostala sústredené na stret dvoch generácií. 29-ročný Israel Adesanya mal možnosť vyzvať 43-ročnú legendu Andersona Silvu.

Už pred týmto stretnutím sa veľakrát spomínalo, že obaja sú si štýlom boja veľmi podobní. Podľa toho vyzeral aj ich samotný duel, v ktorom mal mladší z dvojice značne navrch. Rozdal viac úderov a Silvovi spôsobil aj výraznejšie zranenia. Nevraživosť však citeľná nebola. Práve naopak. Novozélanďan s nigeríjskými koreňmi Israel Adesanya už pred zápasom spomínal, že Silva bol preňho obrovským vzorom, na jeho zápasoch vyrastal a do MMA vstúpil preto, lebo si chcel vedieť rovnako užívať zápasy ako Brazílčan. Zároveň dodal, že by mu bolo obrovskou cťou, ak by posledný profesionálny zápas rodáka Curitiby bol práve proti nemu.

Obaja vydržali až do konca tretieho kola a rozhodcovia pridelili jednohlasne víťazstvo Adesanyovi. "Bolo to podobné, ako keď som si ako chlapec zahral basketbal s Michaelom Jordanom," hovoril dojatý víťaz a v poklone súperovi pokračoval: "Anderson, ďakujem. Veľmi si vážim, koľko si toho pre tento šport urobil. Si tu tak dlho," Pozápasová reč Silvu možno predznamenala, že kariéru skutočne ukončí. "Prestávam mať silu, ale som veľmi šťastný. Ďakujem vám aj Bohu za to, že som dostal ešte jednu šancu prísť sem a ukázať to najlepšie, čo vo mne je," povedal so spokojným vyčerpaním v tvári.

Muž, ktorý zvládol desať súbojov o titul v UFC, ťahal v rokoch 2006 až 2012 neskutočnú sériu sedemnástich víťazstiev po sebe. Ukončil ju až Chris Weidman. Američan o päť mesiacov neskôr zvládol aj odvetu a odvtedy začal brazílsky bojovník kopiť prehry. Zo svojich najaktuálnejších siedmich zápasov prehral až päť a keď vo februári 2016 na Fight Nighte v Londýne nestačil na Michaela Bispinga, bolo jasné, že svoje niekdajšie pozície v strednej váhe stratil. Adesanyovi teraz odkázal, že je budúcnosťou tohto športu. Ten má momentálne už bilanciu 16-0 a titulový zápas v dohľadnej dobe jednoducho dostať musí. Možno by sa jej dočkal už vo svojom najbližšom zápase, no súboj Whittaker - Gastelum bol odložený a voči 27-ročnému Američanovi by bolo veľmi nespravodlivé, keby o svoju šancu prišiel len preto, že šampión odkladal svoju operáciu.