Novinky - 12.02.2019 10:03

Thornton novým rekordérom. Vyrovnal Howa a preskočil Selänneho

Zdroj: sita/youtube

Kanadský hokejista Joe Thornton oslávi 2. júla 40 rokov, ale to mu nebráni v tom, aby naďalej opravoval rekordné zápisy v NHL. V pondelkovom zápase na ľade Vancouveru si pri hladkom víťazstve San Jose (7:2) pripísal asistenciu pri góle Kevina Labanca, ktorá bola už je tisícpäťdesiatou v kariére. Dostal sa ňou na deviate miesto historických tabuliek pred legendárneho Gordieho Howa. "On je legenda. Otec mi rozprával o ňom veľa príbehov, keď som bol mladší. Je to veľká pocta pohybovať sa na jeho úrovni," uviedol Thornton ešte pred pondelkovým zápasom, keď mal s Howeom rovnaký počet asistencií.

Muž s prezývkou "Jumbo Joe" zároveň odohral 1541. zápas v základnej časti NHL a v tejto štatistike sa posunul na 15. miesto pred Shana Doana a Johnnyho Bucyka. Aby toho nebolo málo, Thornton dovŕšil 1457 bodov v najslávnejšej profilige, čím sa vyrovnal Fínovi Teemovi Selännemu na 15. priečke histórie.

"Keď prekonáte Gordieho Howa v čomkoľvek, a ani ma nezaujíma o čo presne ide, je to vždy výnimočný príbeh. Neuveriteľná kariéra a neuveriteľné úspechy, ktoré ju sprevádzajú. A dôvod na ozajstnú oslavu. My ostatní pociťujeme vzrušenie, že sme toho všetkého svedkami," poklonil sa svojmu najskúsenejšiemu centrovi tréner San Jose Peter DeBoer, cituje ho web nhl.com. "Ani neviem čo mám na to povedať, že sa v šatni prezliekam s chlapom, ktorý prekonal Gordieho Howa. Je to dobre bláznivé," uviedol Thorntonov spoluhráč z útoku Logan Couture.

Olympijský víťaz z Vancouveru 2010 Joe Thornton v tejto sezóne má na na konte už 30 kanadských bodov za 10 gólov a 20 asistencií. Z jeho skvelých prihrávok zväčša profituje mladík Kevin Labanc. Potomok slovenských rodičov zo Spiša nedávno zaznamenal svoj prvý hetrik v profilige a na dva góly mu prihral práve Thornton. Rovnaká situácia sa zopakovala aj v pondelok v Rogers Arene vo Vancouveri, keď Labanc po časovanej prihrávke Thorntona zvýšil na priebežných 6:1 pre Sharks. "On je výnimočný hráč niekoľkých dekád. A stále si nemyslím, že sa mu dostáva úcta, ktorá mu prináleží," doplnil Couture o Thorntonovi, ktorý bol draftovaný už v roku 1997.