Novinky - 15.02.2019 23:00

Silva do dôchodku nejde. Môže byť pri skvelom turnaji

Zdroj: huste.tv/youtube

Prehra Andersona Silvu s Israelom Adesanyom je považovaná za generačnú výmenu strednej váhy, ku ktorej došlo na UFC 234. Brazílčan však napriek nepriaznivému výsledku ukázal, že aj v 43 rokoch dokáže byť dôstojným súperom elitným bojovníkom a podobného názoru je aj samotná organizácia. Koniec kariéry tohto bojovníka síce nie je ďaleko, no ešte predtým by mohol byť pri veľkolepom vyvrcholení svojho pôsobenia na scéne zmiešaných bojových umení. Po tretí raz sa môže stretnúť s Chrisom Weidmanom, pričom oba ich predošlé duely boli veľkolepou a pamätnou udalosťou.

V júli 2013 prišiel Anderson Silva o svoju sedemnásťzápasovú víťaznú šnúru a Američan mu v druhom kole pripravil K.O. Brazílčan spustil ruky a hlavou uhýbal úderom. Jeden mu však pristál na brade a bolo rozhodnuté. Podobne odvážne kúsky pritom predviedol vo viacerých svojich vystúpeniach. O päť mesiacov neskôr si dali odvetu a Silva si kopom zlomil nohu, čo prinieslo ďalšie predčasné Weidmanovo víťazstvo, takmer v identickom čase ako pri prvom súboji. Šlo o jeden z najstrašidelnejších momentov v histórii UFC, ale ihneď sa začalo hovoriť o tom, že by si to mohli rozdať aj po tretí raz. Aktuálny rozmer to nabralo po Silvovom zápase s Adesanyom, pričom Dana White naznačil, že je takémuto zápasu otvorený, pokiaľ budú obaja bojovníci za.

"Práve som videl Andersonov duel. Skvelý zápas! Je dobré vidieť, že to Anderson v sebe stále má, ale stále spúšťa ruky?" rýpol si cez Twitter Weidman. Aj ten je v UFC stále aktívny a za ostatné roky zbiera, podobne ako Silva, prevažne prehry. Posledná prišla v novembri s Ronaldom Souzom. Niekoľko provokatívnych príspevkov poslal aj cez Instagram a tretí vzájomný zápas by si s ikonickým Brazílčanom dal rád. Ten však už oznámil, že ďalší zápas chce v máji v Curitibe. Práve v jeho rodnom meste je naplánované UFC 237 a vyhliadnutého má aj konkrétneho súpera - Nicka Diaza. Ten pritom nebojoval od januára 2015, kedy sa stretol práve so Silvom. Duel bol zmenený na "no contest" a za pozitívny nález na marihuanu bol rodák z Kalifornie suspendovaný na päť rokov.

Anderson Silva a Nick Diaz zďaleka nemusia byť jedinými dvomi atraktívnymi menami, ktoré sa v máji ukážu. Svoj záujem bojovať v Brazílii v minulosti už avizoval aj slávny Conor McGregor a dokonca sa špekulovalo, že by sa mohol v budúcnosti tejto legende postaviť. Nateraz však Ír prijal, že si Silva vybral iného súpera. "V poriadku, zarezervujte to. Ja tam budem bojovať proti Nateovi," napísal na Twitter. Nateovi Diazovi pritom čelil už dvakrát, bilancia je zatiaľ vyrovnaná 1-1 a ich rozhodujúca bitka patrí medzi veci, ktoré UFC jednoducho musí naplánovať.