Novinky - 16.02.2019 14:30

Česi rušia baráž. Považovali ju za nespravodlivú

Zdroj: huste.tv

Opodstatnenosť baráže posledného celku Tipsport ligy s víťazom 1. hokejovej ligy je často diskutovanou témou aj u nás. Mužstvo z nižšej súťaže nie je zvyčajne schopné postaviť tím na úrovni tipsportligistu, no ak by postúpilo, príchod nových sponzorov a nových financií by mu umožnil zložiť minimálne porovnateľný káder s tým, s akým disponoval vyradený tím. Napriek tomu sa v našej lige bude aj v aktuálnom ročníku hrať baráž o budúcoročnú účasť v najvyššej súťaži a v Česku má dokonca formu štvorčlenného play-out. Od ročníka 2019/20 to však u našich susedov už platiť nebude.

"Priame postupy a zostupy považujem za športovo najspravodlivejšie. Myslíme si, že nie je na čo čakať. Na Hokejovom fóre sme si povedali nejaké veci, ktoré by sme mali zrealizovať rýchlo a toto je jedna z nich," informoval verejnosť tlačovou správou Tomáš Král, prezident ČSLH. O tom, či je play-out dobrou voľbou, sa podľa jeho slov diskutuje už minimálne dva roky, a tak sa rozhodlo o jeho zrušení. Týkať sa to bude všetkých českých súťaží okrem juniorskej extraligy a druhej najvyššej súťaže. Tie boli na trojročný interval uzatvorené za účelom projektu podpory mladých hráčov na seniorskej úrovni.

Baráž o záchranu/postup v Extralige fungovala od ročníka 2012/13. Pred dvomi rokmi bolo jej súčasťou kvarteto skutočne zvučných klubov - Pardubice, České Budějovice, Karlovy Vary a Dukla Jihlava. Vary zostúpili, Jihlava šla smerom nahor, aby si o rok pozície vymenili. Minimálne jeden zachraňujúci sa tím za ostatné roky cez play-out vypadol takmer každoročne, čo dalo podnet na ďalšie diskusie. U nás je v tomto smere situácia trochu iná a nováčika, ktorý by si vybojoval postup cez baráž, sme naposledy mali v sezóne 2008/09, keď sa Spišská Nová Ves dostala medzi elitu cez Kežmarok.