Novinky - 11.03.2019 16:20

Famózny Tomek! Slovenskí hokejisti zdolali Kazachov a postúpili do finále

Zdroj: sita, huste.tv

Slovenskí hokejisti zvíťazili nad Kazachmi 4:0 v pondelňajšom semifinálovom zápase na 29. Svetovej zimnej univerziáde v ruskom Krasnojarsku a zahrajú si o zlatú medailu. Zverenci Ivana Feneša dosiahli piaty triumf v sérii, keď sa opäť mohli spoliehať na pozorného brankára Mateja Tomeka, ktorý si pripísal čisté konto za 47 úspešných zákrokov. Skóre stretnutia otvoril v úvodnom dejstve slovenský kapitán Ján Zlocha ml., ktorý skóroval vďaka dôrazu v predbránkovom priestore. V polovici duelu sa opäť menil stav v početnej výhode, strela Vladimíra Vybirala sa odrazila do siete od korčule kazašského obrancu. Rozbehnutí Slováci pridali do prestávky aj tretí presný zásah, z dorážky sa presadil Sebastián Šmída. V záverečnej tretine sa slovenskí vysokoškoláci sústredili najmä na defenzívu, ale odolali ofenzívnej snahe súpera a Daniel Rzavský spečatil víťazstvo strelou do odkrytej siete.

Slovenskí hokejisti získali v ére samostatnosti na univerziádnych turnajoch päť medailí. Okrem celkového víťazstva v roku 2001 sa radovali dvakrát zo striebra (1999 a 2003) aj bronzu (1993 a 2009). V Krasnojarsku pridajú Slováci do zbierky s určitosťou šiesty cenný kov. Vo finále, ktoré je na programe v utorok od 9.00 h SEČ, vyzvú Rusov a môžu im odplatiť prehru zo základnej skupiny.

ĽADOVÝ HOKEJ Semifinále:

Kazachstan - Slovensko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Góly: 5. J. Zlocha ml. (E. Smolka, Bačík), 31. Vybiral (Kasanický, J. Zlocha ml.), 36. Šmida (Bačík, Klema), 60. Rzavský (Marcinek)
Zostava SR: M. Tomek - Bačík, Ďurkech, Vyskoč, Gábor, M. Jendroľ, Kasanický, Mihalko - E. Smolka, J. Zlocha ml., Vybiral - Rzavský, J. Šiška, Marcinek - N. Ondris, Tatár, Klema - Šmída, Ligas, Fedorko - D. Mikula