Program
Florbal - 14.03.2019 11:29

Lenka Dobrodejová: chceli sme ukázať, že tím nestál len na jednej päťke

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

ŠK 98 Pruské získal v minulej sezóne už svoj štvrtý titul vo florbalovej Extralige žien a stal sa tak najúspešnejším tímom v histórii súťaže. Ambície pre ročník 2018/19 boli napriek tomu hlásené trochu opatrnejšie. Odišiel totiž kompletný prvý útok majsteriek. Jana Trošková a Andrea Šidlová zamierili do Českej republiky, Ivana Hrehušová sa stala hráčkou bratislavského Hurikánu. O to viac vzrástol význam hráčok, ktoré popri nich bodovali už v minulej sezóne. Popri Petre Kňažkovej a Michaele Žikavskej aj sestry Dobrodejové. "Chceli sme ukázať, že tím nestál len na jednej päťke a  že aj ostatné hráčky sú kvalitné a bojovné," hodnotí Lenka Dobrodejová, ktorá v základnej časti nazbierala 42 bodov a zaradila sa medzi desiatku najproduktívnejších hráčok celej súťaže.

Primárnym cieľom pritom nebolo zastúpiť minulosezónne opory, ale prebudovať tvár tímu tak, aby pôsobila podobne kvalitne a úspešne, ako pred rokom: "Žiadna hráčka sa nedá osobitne zastúpiť. Naším cieľom bolo, aby sme do popredia dostali hráčky, ktoré nedostali veľa príležitostí v  predchádzajúcej sezóne. Sme veľmi dobrý kolektív, vždy držíme spolu a  navzájom si pomáhame a  podporujeme sa," Základná časť nakoniec priniesla celkom zaujímavý boj o čelo. V popredí sa držali bok po boku s Pruským aj Sabinov a Kysucké Nové Mesto. S obomi si Prušťanky zahrali hneď v úvode ročníka, čo spôsobilo zopár stratených bodov. V závere sa to však podarilo dohnať a šnúra ôsmich víťazstiev na konci dlhodobej časti ročníka znamenala zakotvenie na prvom mieste, o skóre pred Kysučankami. Pruské tak malo možnosť voliť si súpera do štvrťfinále play-off ako prvé. "Už pred posledným dvojkolom sme sa s  trénerom rozprávali, koho by sme si do play-off vybrali. Samozrejme, každá hráčka mala právo vyjadriť sa, ale takpovediac sme sa jednohlasne zhodli," vysvetlila Lenka Dobrodejová. Fakt, že Spišská Nová Ves v závere sezóny preskočila Nitru a skončila na siedmom mieste tak už rolu nehral: "So Spišskou sme mali lepšiu bilanciu zápasov, pričom s  Nitrou nám prvý zápas vôbec nevyšiel podľa predstáv a myslím si, že v play-off bude Nitra oveľa nebezpečnejšia,"

Úvodné dva štvrťfinálové zápasy v domácom prostredí Pruské zvládlo. Nad Spišiačkami vyhralo 12:1 a 4:3 a tento víkend má možnosť spečatiť postup. Lenka Dobrodejová v týchto dueloch trikrát skórovala a pridala jednu asistenciu. Rovnako štyri body nahrala aj jej staršia sestra Veronika. "Sestra je veľmi dobrá hráčka, ukázalo to aj kanadské bodovanie. Na začiatku sezóny sme si ju zvolili ako novú kapitánku a myslím si, že celý tím je s ňou spokojný," hovorí jej mladšia sestra, hoci v spoločnom útoku túto dvojicu zväčša nevídať: "My dve spolu moc nemôžeme hrávať, sem-tam sa vieme pochytiť ale keď treba, rozbalíme to ako pravé sesterské duo," dodáva so smiechom Lenka. Ich výkony budú ešte dôležitejšie v ďalších fázach play-off. "Čo sa týka jednotlivých zápasov, každý bol úplne iný. S  Nemšovou nám v  druhom zápase absolútne ušla tretia tretina, ktorá vlastne rozhodla zápas. S  Kysuckým sme hrali veľmi vyrovnané zápasy, avšak každý gól sa ráta. V  tíme majú hlavne mladé hráčky, ktoré sú veľmi rýchle. A  čo sa týka zápasov so Sabinovom, tam treba bojovať každú jednu minútu. Raz vyhrávaš, raz prehrávaš." komplexne zhodnotila 30-gólová strelkyňa zo základnej časti súperky, ktoré tabuľka súčasnosti vykreslila ako najvážnejšie konkurentky v boji o titul.

Dobré výkony v Pruskom a perspektívny vek Dobrodejovej otvorili dvere aj do reprezentačného výberu, s ktorým absolvovala kvalifikačné boje o účasť na MS. "Kvalifikáciu hodnotím pozitívne. Naším cieľom bolo rozhodne vyhrať skupinu a  postúpiť na MS z  prvého miesta, čo sa nám aj podarilo," triezvo zhodnotila tri duely, pri ktorých sa pristavila aj jednotlivo. Zápas s Holandskom z jej pohľadu ideálny výkon slovenského tímu nepriniesol, no proti Maďarkám bola hra lepšia a agresívnejšia: "Musím povedať, že v  tomto zápase sa mi veľmi dobre hralo, podarilo sa mi streliť gól, za čo som šťastná, je to neopísateľný pocit," Víťazstvo priniesol aj tretí zápas proti Lotyškám, kde mali oba celky istý postup. "Dopredu nás určite hnali aj naši fanúšikovia, za čo im patrí veľká vďaka!" odkazuje priaznivcom, ktorí merali cestu do Trenčína.

Samotná obec na seba neupozorňuje len vďaka florbalistkám. Súčasťou najvyššej súťaže je aj v hokejbalovej Extralige mužov, kde momentálne drží miestenky do play-off. Mužský hokejbalový aj ženský florbalový ŠK 98 funguje na sociálnej sieti v spoločnej fanpage. "Vystupujeme ako jeden klub a je tam veľmi veľká spolupráca. Chodíme sa navzájom podporovať a tak isto po skončení sezóny si aj my dievčatá vieme ísť zahrať s  chlapcami hokejbal," vykresľuje opora florbalového tímu. Prušťanky pritom domáce zápasy hrávajú v Mestskej športovej hale v Dubnici nad Váhom a poznajú sa aj s miestnymi hokejistami, kde má priateľa. Tým je 19-ročný obranca Enrik Švec, ktorý bol v tejto sezóne súčasťou projektu HK Orange 20, odkiaľ sa presunul do dubnického mužstva. S tým získal bronz v St. Nicolaus 1. hokejovej lige. Lenka si nenechávala jeho tipsportligové vystúpenia ujsť či už v priamych prenosoch Husté TV alebo osobne: "Navzájom sa veľmi podporujeme, keď môže príde ma tiež aj on na zápas pozrieť,"

Pruské hrá svoj najbližší zápas play-off v sobotu od 14:00 v Spišskej Novej Vsi. Pokiaľ sa domácim florbalistkám podarí sériu predĺžiť, štvrtá konfrontácia je naplánovaná na nedeľu 13:00. Semifinálové série začínajú budúci víkend, čiže 23. marca.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora