Novinky - 15.03.2019 16:45

Petra Sagana zdolal v šprintérskom závere 3. etapy iba Talian Viviani

Zdroj: sita, huste.tv

Talian Elia Viviani z tímu Deceuninck - Quick Step sa stal víťazom piatkovej 3. etapy na 54. ročníku cyklistických pretekov Tirreno-Adriatico, ktoré sú súčasťou kalendára WorldTour. Etapa so štartom v Pomarance a cieľom vo Folignu merala 226 km a bola najdlhšia v tohtoročnej edícii Pretekov dvoch morí. Jej záver mal podľa predpokladov na rovine podobu hromadného šprintu a Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v ňom obsadil skvelé druhé miesto, keď len o centimetre zdolal Kolumbijčana Fernanda Gaviriu (UAE-Team Emirates). Sagan ukázal, že mu z majstrovstva nič neubrala choroba z predchádzajúcich dní, či smola, ktorá ho postihla v závere štvrtkovej 2. etapy v podobe defektu 23 km pred cieľom.

Lídrom celkovej priebežnej klasifikácie zostal Brit Adam Yates z tímu Mitchelton-Scott. Má rovnaký čas ako jeho americký tímový kolega Brent Bookwalter. Tretí je Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma) s odstupom 7 sekúnd.

Piatkový únik tvorili Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Alexander Cataford (Israel Cycling Academy), Natnael Berhane (Cofidis), Stepan Kurianov (Gazprom-Rusvelo) a Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle Italia - KTM). Rus Kurianov vyhral obe šprintérske prémie a hlavné pole ho pohltilo skôr ako kolegov z úniku. Náskok zostávajúcej štvorice klesol z tri a pol minúty 40 km pred cieľom na menej než pol minúty 10 km pred koncovou čiarou. Potom ešte z prednej skupiny zaútočil Rakúšan Schönberger, ale jeho pokus už nemal šancu na úspech. V posledných troch kilometroch už bol hlavný "balík" pohromade a vpredu sa vo výhodnej pozícii objavil aj Peter Sagan. Po výjazde z poslednej zákruty pred cieľom bol Sagan dokonca na čele, ale dlhý špurt nedotiahol do úspešného konca. Z jeho zadného kolesa sa vyrútil taliansky rýchlik Elia Viviani a pripísal si 71. víťazstvo v profikariére, štvrté v tomto roku. Sagana v samom závere ešte dostihol Fernando Gaviria, ale už sa pred neho nedostal.

Tirreno-Adriatico 2019 - výsledky:

3. etapa (Pomarance - Foligno, 226 km): 1. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck - Quick Step 5:26:45 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Fernando Gaviria (Kol.) UAE-Team Emirates, 4. Giacomo Nizzolo (Tal.) Dimension Data, 5. Jens Keukeleire (Belg.) Lotto Soudal, 6. Davide Cimolai (Tal.) Israel Cycling Academy - všetci rovnaký čas ako víťaz.