Novinky - 18.03.2019 08:22

Sedem týždňov v Austrálii. Beňuš testoval u protinožcov novú loď

Zdroj: sita

Sústredenie elitného slovenského vodného slalomára Mateja Benuša dospelo k záveru. V austrálskom Penrithe absolvoval sedem týždňov a tento čas hodnotí iba pozitívne. Do vlasti sa vráti v utorok. "S austrálskym sústredením som veľmi spokojný. Napádlovali sme, čo sme mali v pláne, každý deň okrem nedele som absolvoval aj posilňovňu a beh. Jednoducho príprava ako má byť," uviedol pre spravodajstvo Slovenskej kanoistiky.

Okrem tréningu absolvoval aj dva preteky. "Úvodné majstrovstvá Austrálie boli po kratšom čase na vode, keď som viac ako dva a pol mesiaca nesedel v lodi. Navyše, tréner Peter Škantár mi priniesol nový model lode len šesť dní pred štartom a ešte som na ňu nebol úplne zvyknutý. Zavážil aj fakt, že organizátori postavili veľmi jednoduchú trať, na ktorej mohli zabodovať aj slabší pretekári," povedal strieborný medailista z OH 2016 v Riu de Janeiro.

Viac sa mu darilo na majstrovstvách Oceánie v neskoršom termíne. "Už to bolo o niečom inom, v lodi som sa cítil dobre, v semifinále som triumfoval a vo finále som skončil o pár stotín druhý," prezradil Beňuš, ktorý si v Austrálii zvykal na novú loď. "Zmeny na lodi sú citeľné. Asi najväčšia sú 'finky', rovnejšie dno, výrazná hrana na bokoch, užšia predná špička. Okrem toho mi Vajdovci urobili aj 'hrušku' - rúčku na pádle na mieru z odliatku mojej ruky. Som maximálne spokojný," ozrejmil 31-ročný Bratislavčan.

Na druhej strane zemegule bol aj so svojou rodinou. "Neviem si predstaviť, že by som bez nich odišiel na sedem týždňov. Občas to bolo náročné, keďže Simon a Tobiáš tu nemali škôlku, ale v sumáre to dopadlo výborne. Najmladší Sebastián tu oslávil šesť mesiacov, o tom som ani nevedel, že tu je. Normálne reklama na dieťa - stále spinká a keď nespí, usmieva sa. Horšie to bolo s tými dvoma staršími. Ale spolu s manželkou Ivkou sme to zvládli podstatne lepšie, ako by sme mali byť odlúčení taký dlhý čas," vyhlásil spokojne.

V Austrálii mu spoločnosť robili aj ďalší Slováci, ktorí u protinožcov našli svoj nový domov. "Dni tu bežia veľmi rýchlo, nie je veľmi čas sa stretávať s ostatnými vodákmi. Ale v konečnom dôsledku, s nimi som celý rok. V soboty sme sa stretávali s ľuďmi z kostola zo slovenskej komunity žijúcej v Sydney," uzavrel Matej Beňuš.