Novinky - 25.03.2019 14:26

Sedemnásť rokov väzenia za ilegálne streamovanie Premier League

Zdroj: huste.tv

Výrazný precedens v oblasti nelegálneho streamovania športových prenosov prišiel vo Veľkej Británii. Traja členovia "streamovacieho gangu" poskytovali prenosy z najvyššej anglickej futbalovej súťaže tisícke podnikov po celom Anglicku a Walese, za čo dostávali finančnú odmenu. V súčte boli odsúdení na 17 rokov, pričom líder skupiny dostal trest na sedem rokov a štyri mesiace, jeho najbližší spolupracovník šesť rokov a štyri mesiace, tretí z členov bude za mrežami tráviť tri roky a tri mesiace.

Trojica si takýmto spôsobom zarábala takmer desaťročie a počas neho veľmi často menila svoj názov. Zodpovedná bola aj za streamovacie kanály ako Dreambox či Your Footie, ktoré pravdepodobne poznajú aj našinci a o zisky takto pripravovala až dvadsať vysielateľov Premier League. Tieto kanály totiž zväčša boli súčasťou špeciálnych programových balíkov jednotlivých poskytovateľov signálu alebo si svoje vysielanie spoplatňovali priamo od prijímateľa.

Sudca opísal túto činnosť ako "nečestné a riskantné obchodovanie", pričom samotní poškodení vysielatelia upozorňujú, že toto rozhodnutie dokazuje, že nelegálne šírenie vysielania je serióznym trestným činom. Zároveň dodávajú, že využívanie takýchto streamov je nezákonné aj od samotných futbalových fanúšikov a takýmto spôsobom súhlasia s trestnou činnosťou a podporujú ju.