Novinky - 04.04.2019 19:17

Slovákom vstup do prípravy pred MS nevyšiel! Švédom nestrelili ani gól

Slovenskí hokejoví reprezentanti vo štvrtok podľahli Švédom 0:4 v úvodnom zápase záverečnej prípravy pred majstrovstvami sveta, ktoré sa uskutočnia od 10. do 26. mája v Bratislave a Košiciach. V jubilejnom štyridsiatom súboji s "troma korunkami" si pripísali už 27. prehru, okrem toho majú na konte desať víťazstiev a tri remízy. Národný tím SR na ľade v Topoľčanoch od začiatku ťahal za kratší koniec. Aktívnejší úradujúci svetoví šampióni sa ujali vedenia už po štyroch minútach zásluhou Daniela Zaara a v druhej tretine zvýšili svoj náskok vďaka Viktorovi Svedbergovi a Dennisovi Rasmussenovi. Severania v záverečnom dejstve kontrolovali hru a brankárovi Jhonasovi Enrothovi pomohli k čistému kontu. Navyše, tesne pred koncom duelu ešte využil presilovku Leon Bristedt.

Slovenskí hokejisti odohrajú pred štartom domáceho svetového šampionátu ešte osem prípravných duelov. Počas nasledujúcich aprílových týždňov ich čakajú dvojzápasy proti Nemecku (11. 4. v Kaufbeurene a 13. 4. v Garmisch-Partenkirchene), Rakúsku (19. 4. v Salzburgu a 20. 4. v Innsbrucku) a Česku (26. 4. v Trenčíne, 27. 4. v Nitre). V máji si zmerajú sily v Poprade s tímom Veľkej Británie (4. 5.) a prípravu uzavrú súbojom s Nórskom v Michalovciach (7. 5.).

Medzištátny prípravný zápas v ľadovom hokeji - Topoľčany:

Slovensko - Švédsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Góly: 4. Zaar (Brithén, Arnesson), 30. Svedberg (Kellman), 37. D. Rasmussen (Holm), 58. Bristedt (Brithén)
Vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Stano, Müllner - Gegáň, Rojík (všetci SR)

Slovensko: J. Hudáček - Grman, Sersen, Martin Chovan, Trška, Štajnoch, M. Rosandič, Jánošík - Tybor, M. Sukeľ, Puliš - M. Bakoš, Gríger, L. Nagy - Kudrna, Cingel, Liška - Paulovič, Buc, T. Mikúš
Švédsko: Enroth - Bengtsson, Holm, Bertilsson, Svedberg, Arnesson, J. Andersson - Strömwall, Lander, Boqvist - Zaar, Brithén, Bristedt - Sandin, D. Rasmussen, Elvenes - Brodecki, Kellman, Mastomäki

Príprava v Topolčanoch, Slovensko - Švédsko

Štvrtok 04. 04. 2019

Pred zápasom...

Slovenská hokejová reprezentácia odštartovala sériu deviatich prípravných zápasov pred začiatkom tohtoročných majstrovstiev sveta (10. - 26. mája v Bratislave a Košiciach) štvrtkovým súbojom v Topoľčanoch proti Švédsku, ktorého úvodného buly bolo o 17.00 h. Vo výbere kanadského trénera Craiga Ramsayho, ktorý začal s prípravou na piešťanskom ľade, figuruje 22 hráčov bez jediného nováčika v národnom tíme.

"Všetci nominovaní hráči chceli prísť a ja som nedostal žiadnu zlú správu v podobe ospravedlnenia, ako to bolo v prípade niektorých turnajov v tejto sezóne. Každý, kto prišiel, dostane šancu zahrať si a verím, že bude tvrdo pracovať. Od každého budeme vyžadovať maximálne úsilie a tímový výkon," povedal 68-ročný kouč, ktorý si uvedomuje, že začiatok proti držiteľom zlatých medailí z ostatných dvoch edícií MS nebude jednoduchý. "Nie je to síce najsilnejší švédsky tím, ale vlani sme proti nemu takisto hrali v príprave a boli v ňom kvalitní hráči. Očakávam ťažký zápas, Švédi budú hrať určite rýchlo, tvrdo a my musíme byť pripravení im čeliť," uviedol na margo najbližšieho súpera.

V úvodnej nominácii slovenskej reprezentácie síce nefiguruje ani jeden hráč bez štartu v národnom tíme, ale až kvarteto hokejistov nemá na konte viac ako päť duelov (Andrej Košarišťan, Tomáš Mikúš, Adam Liška a Dávid Gríger). Naopak, najskúsenejším mužom v kádri je obranca bratislavského Slovana Michal Sersen, ktorý odohral v najcennejšom drese 114 duelov. Tesne za ním je v počte štartov Ladislav Nagy (108), ktorý sa objavil v tejto sezóne prvýkrát v reprezentácii a rád by sa predstavil na šampionáte v rodných Košiciach. "Majstrovstvá sveta sú ešte ďaleko. Každý bude chcieť zabojovať o záverečnú nomináciu a ja určite nemám isté miesto. Hlavné je, aby vydržalo zdravie. Uvidíme, ako to dopadne, keď budem podávať dobré výkony," povedal 39-ročný krídelník.

Slovenskí hokejisti odohrajú v rámci prípravy na šampionát až deväť zápasov, z toho päť na domácom ľade. Hneď v prvej konfrontácii si zmerajú sily s úradujúcimi majstrami sveta, ktorých nezdolali od apríla 2015. V minulej sezóne hráči spod Tatier nastúpili až trikrát proti "trom korunkám", ale vo všetkých prípadoch ťahali za kratší koniec. V príprave na vlaňajšie MS prehrali vo Švédsku 3:6 a 1:7, na šampionáte v Kodani podľahli favoritovi tesne 3:4 po predĺžení, keď práve v tomto súboji podali najlepší výkon na turnaji.

Švédi sa predstavia na Slovensku s tímom zloženým prevažne z hráčov domácej najvyššej súťaže SHL a Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL), jedného zástupcu dodala fínska Liiga. V kádri trénera Rikarda Grönborga sa nachádzajú aj hokejisti so skúsenosťami z NHL ako brankár Jhonas Enroth, obranca Philip Holm či útočníci Anton Lander s Dennisom Rasmussenom. Severanov čaká po dueli v Topoľčanoch ešte piatkové vystúpenie v Budapešti proti Maďarom. "Na medzinárodnej úrovni je každý súper náročný, ale Švédi sú obzvlášť kvalitní. Lepšie sa však motivuje na zápasy proti mužstvu takého zvučného mena a určite sa na to teším," dodal útočník Karlových Varov Tomáš Mikúš.

Káder slovenskej hokejovej reprezentácie na prvý týždeň spoločnej prípravy pred MS 2019:
Brankári: Július Hudáček (Spartak Moskva/KHL, 42 zápasov/0 gólov, Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky, 3/0)
Obrancovia: Michal Čajkovský (Dinamo Moskva/KHL, 48/5), Mário Grman (HC Slovan Bratislava/KHL, 16/0), Martin Chovan (HC 07 Detva, 7/1), Adam Jánošík (HC Slovan Bratislava/KHL, 61/3), Mislav Rosandič (Mountfield Hradec Králové/ČR, 11/0), Michal Sersen (HC Slovan Bratislava/KHL, 114/9), Martin Štajnoch (Red Bull Salzburg/EBEL, 22/0), Peter Trška (HC Vítkovíce Ridera/ČR, 19/0)
Útočníci: Martin Bakoš (HK Soči/KHL, 59/12), Dávid Buc (HC Slovan Bratislava/KHL, 26/2), Lukáš Cingel (Mountfield Hradec Králové/ČR, 51/4), Dávid Gríger (HC Karlove Vary/ČR, 1/1), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR, 52/12), Adam Liška (HC Slovan Bratislava/KHL, 2/0), Tomáš Mikúš (HC Karlove Vary/ČR, 1/0), Ladislav Nagy (HC Košice, 108/33), Matej Paulovič (Mountfield Hradec Králové/ČR, 18/3), Radovan Puliš (HC 07 Detva, 10/4), Matúš Sukeľ (HC Slovan Bratislava/KHL, 14/0), Radoslav Tybor (HC Vítkovice Ridera/ČR, 41/4)

Realizačný tím: Miroslav Šatan (generálny manažér), Zuzana Chrenková (manažérka), Craig Ramsay (hlavný tréner), Michal Handzuš, Róbert Petrovický (asistenti trénera), Ján Lašák (tréner brankárov), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Róbert Bereš (kondičný tréner), Pavol Lauko (doktor), Vladimír Čavojec, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Rastislav Ladecký, Ľuboš Ondrejka (výstrojoví manažéri), Peter Jánošík (mediálny manažér)

Káder švédskej hokejovej reprezentácie na prípravné zápasy proti Slovensku (4. apríla v Topoľčanoch) a Maďarsku (5. apríla v Budapešti):
Brankári: Jhonas Enroth (Örebro HK), Samuel Ersson (VIK Västeraas)
Obrancovia: Simon Bertilsson (Brynäs IF), Jonathan Andersson, Linus Arnesson (obaja Örebro HK), Philip Holm (Torpedo Nižnij Novgorod/Rus., KHL), Lukas Bengtsson (HC Linköping), Viktor Svedberg (Barys Astana/Kaz., KHL)
Útočníci: Linus Sandin, Ted Brithén, Leon Bristedt, Daniel Zaar, Lucas Elvenes (všetci Rögle BK), Jesper Boqvist, Joel Kellman (obaja Brynäs IF), Adam Brodecki (HC Linköping), Malte Strömwall (KooKoo Kouvola/Fín.), Christopher Mastomäki (Örebro HK), Anton Lander (Ak Bars Kazaň/Rus., KHL), Dennis Rasmussen (Metallurg Magnitogorsk/Rus., KHL)

Tagy: TOP huste.tv