Novinky - 10.04.2019 12:06

Tipsport liga uzavrela kauzu Lamperovho gólu

Zdroj: huste.tv

Jedným z najdiskutovanejších momentov prvého finálového duelu Kaufland play off Tipsport ligy bol prvý gól stretnutia. Padol už v čase 01:32 a zaznamenal ho Patrik Lamper, ktorého korčuľu prudkou prihrávkou nastrelil Dávid Šoltés. Puk sa následne od korčule Lampera odrazil do siete bezmocného nitrianskeho brankára Miroslava Hanuljaka a pre strelca šlo o tretí zásah v tohtoročnej vyraďovacej časti.

Jeho regulárnosť si hlavný rozhodca Peter Jonák overoval u videorozhodcu Rudolfa Lauffa a po telefonáte ukázal na stredový kruh. Medzi fanúšikmi sa okamžite strhla diskusia, či malo byť uplatnené pravidlo číslo 94 alebo 96. Prvé z nich hovorí o neuznaní gólu, ktorý strelec dosiahol usmernením do bránky prilbou alebo ľubovoľnou časťou tela. Druhé sa však venuje osobitne zásahu korčuľou a uvádza, že hráčovi je zakázané puk kopnúť alebo usmerniť do bránky.

Diskutované bolo slovo "usmerniť", ktoré podľa niektorých fanúšikov nehovorí nič o úmysle. Riaditeľ rozhodcov SZĽH Juraj Sýkora vydal oficiálne stanovisko cez facebookovú stránku Tipsport ligy a uznanie gólu označil za správne rozhodnutie: "Gól Banskej Bystrice bol správne uznaný a to na základe pravidla č.96 kde sa píše, že gól sa neuzná, ak puk vnikne do bránky, keď útočiaci hráč svojou korčuľou ľubovoľným spôsobom usmernil puk do súperovej bránky. Tu je dôležitý význam slova usmerniť, lebo v prípade gólu Patrika Lampera puk do bránky HK Nitra usmernený nebol. Puk sa od korčule Patrika Lampera odrazil bez toho aby ho Patrik Lamper usmernil ľubovoľným spôsobom."

Na tento gól dokázala hosťujúca Nitra odpovedať veľmi rýchlo, avšak nakoniec sa predsa tešil domáci celok, ktorý vyhral 3:2 po predĺžení. Druhý duel série je aj v našom priamom prenose na programe dnes od 18:00, pod Zobor sa séria sťahuje na sobotné a nedeľné stretnutie.