Novinky - 15.04.2019 18:34

Slováci majstrami sveta v netradičnej disciplíne

Zdroj: huste.tv

Escape room je stále populárnejšia a stále viac sa rozmáhajúca aktivita po celom svete, dokonca dostala už aj vlastné majstrovstvá sveta. Čo je pre nás ešte zaujímavejšie, noví svetoví šampióni pochádzajú spod Tatier. Myšlienka samotnej disciplíny spočíva v tom, že hráči musia vyriešiť niekoľko logických úloh, nájsť predmety, ktoré do seba zapadajú, ktoré spolu súvisia a úlohou je dostať sa z takto "zapletenej" miestnosti. Na víkendovom podujatí Red Bull Escape Room World Championship v Londýne štvorica z tímu Brainteaselava deklasovala konkurenciu. Vo finálovom súboji sa von dostali o desať minút skôr ako strieborný tím z Chorvátska.

Logické myslenie, spolupráca, komunikácia a rýchlosť. To sú všetko črty, ktoré bez pochýb zdobili kvarteto Emil Haas, Daniela Králiková, Michal Burger a Martin Králik, ktoré reprezentovalo Slovenskú republiku. Pre postup na samotný svetový šampionát bolo potrebné zvládnuť slovenskú kvalifikáciu a tí najlepší boli následne vyslaní do Británie, kde si sily zmerali so svetovou špičkou v hale Red Bull Gaming Sphere. S návrhom miestnosti sa pohral Dr. Scott Nicholson, ktorý podobné záležitosti navrhuje vo veľkom.

Témou tejto "escape room" bola umelá inteligencia a hráči plnili úlohu hekerov, ktorí mali oslobodiť agenta. Bratislavskému tímu takáto misia evidentne sadla a bral zlato. Jeho kapitánom bol Emil Haas, ktorý sám podobné miestnosti navrhuje. S tromi spoluhráčmi mu na vyriešenie všetkého potrebného stačilo vo finále 27 minút. "Je to paráda! Ešte sme nikdy neboli majstrami sveta, takže si tento pocit užívame. Celé dva dni boli veľmi vzrušujúce - nevedeli sme, čo očakávať a ani po skončení sme nevedeli, ako sme dopadli. Cítili sme, že sme mohli byť ešte lepší a bude ťažké postúpiť do finále. Nakoniec sa však ukázalo, že sme boli rýchlejší a vo finále dokonca najrýchlejší!" zhodnotil pre web Red Bullu.

Zdroj fotografie: Olaf Pignataro//Red Bull Content Pool