Novinky - 17.04.2019 09:47

Banská Bystrica je 60-percentná, Češík vyrovnal Kapuša

Zdroj: huste.tv/sita

Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica premenili na majstrovský titul rovných 60 percent doterajších finálových účastí. Majstrovský pohár dvíhali v utorok nad hlavu počas svojej piatej finálovej účasti, pričom v neprerušenej sérii vydolovali tretí titul. Pred štyrmi rokmi Bystričania vo finále nestačili na Košičanov (2:4 na zápasy), pred troma na Nitranov (2:4), pred dvoma už zdolali hráčov Nitry (4:1), pred rokom si v nevídanej dráme poradili s Trenčanmi (4:3) a teraz hladko zdolali Nitru (4:1).

Vyhrať titul je náročné, obhájiť ho hneď v nasledujúcej sezóne omnoho ťažšie, no získať tri tituly za tri roky je ojedinelé. Hokejisti Banskej Bystrice to dokázali iba ako druhý tím v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Pred nimi sa to podarilo Košiciam v rokoch 2009, 2010 a 2011. Na rozdiel od HC '05 sa však vtedy východniarom vo finále prestriedali traja rôzni súperi - Skalica, Slovan a Poprad.

Hokejisti Banskej Bystrice si v klubovej histórii pripísali tretí majstrovský titul a dostali sa na úroveň Dukly Trenčín. Viackrát sa hokejovými šampiónmi Slovenska stali len Slovan Bratislava a HC Košice (obaja po 8). Bratislavskému tímu k tomu možno pripočítať aj jeden titul z federálnych čias, Košičanom hneď dva.

Až traja hráči z kádra úspešného obhajcu titulu nazbierali vo finále play-off rovnaký počet kanadských bodov. Útočníci Marek Bartánus, Éric Faille a obranca Jordon Southorn do tabuľky produktivity nazbierali po šesť bodov - Bartánus a Southorn k dvom gólom pridali po štyri asistencie, Faille zaznamenal jeden presný zásah a päť gólových prihrávok.

Hokejisti Banskej Bystrice si po ročnej pauze vo finále play-off opäť zmerali sily s hráčmi Nitry a rovnako ako v roku 2017 aj tentokrát potrebovali na zisk titulu päť zápasov. Víťazstvom nového šampióna 4:1 sa finálová séria skončila piatykrát v histórii samostatného Slovenska. Už v ročníku 1995/1996 takto Košice zdolali Trenčín, v sezóne 2010/2011 Košičania vo finále zdolali 4:1 Popradčanov. O dva roky neskôr "oceliari" podľahli 1:4 Zvolenu a potom prišli spomenuté dva úspechy "baranov" nad Nitranmi.

Útočník Banskej Bystrice Matej Češík sa teší zo šiesteho titulu majstra Slovenska. V roku 2007 sa radoval so Slovanom Bratislava, v rokoch 2014 a 2015 s HC Košice a pred dvoma rokmi, vlani aj v utorok ako člen tímu HC 05 iClinic Banská Bystrica. Češík v tomto smere vyrovnal rekord Juraja Sýkoru a Richarda Kapuša. Kapuš sa tešil šesťkrát so Slovanom Bratislava, Sýkora štyrikrát so Slovanom a dvakrát s Košicami.