Novinky - 21.04.2019 15:39

Bielorusom svitá na lepšie časy, osemnástka čiernym koňom MS

Zdroj: huste.tv/youtube

Seniorský reprezentačný výber Bielorusku na svetovom šampionáte 2018 prehral všetkým sedem svojich vystúpení a s hrozivým skóre 8:36 sa porúčal z elitnej kategórie. Tento rok bude patriť medzi favoritov MS 1A divízie, no optimizmus tamojšej hokejovej verejnosti v týchto dňoch dodávajú aj mladíci. Reprezentačná "osemnástka" Bieloruska musela pred dvomi rokmi absolvovať baráž o udržanie medzi elitou proti Lotyšom, zatiaľ čo minulý rok už v základnej skupine zvládla dôležitý zápas so Švajčiarmi a baráži sa tak vyhla. Tento rok má našliapnuté ešte ďalej. Veď zdolať dokázala už dva mimoriadne kvalitné výbery.

V úvodný hrací deň nastúpili Bielorusi proti Českej republike a o favoritovi zápasu nebolo pochýb. Lenže naši susedia sa po prvom vystúpení poriadne červenali. Na brankára Alexeja Kolosova vyslali 50 streleckých pokusov, no do vedenia sa za celý čas nedostali ani raz. Bielorusko vyhralo prvú tretinu 2:0, Česi síce po prestávke pomerne rýchlo vyrovnali, ale ešte do druhej sirény outsider odskočil na rozdiel dvoch gólov. V záverečnej časti hry prišlo už len zníženie a s ním aj nečakaný výsledok 3:4.

Česi tak vedeli, že s najslabším tímom svojej skupiny prehrali a body budú musieť doháňať inde. To však ešte nevedeli, že podobným spôsobom stratí body aj ďalší favorit. Fínsko tohto súpera prestrieľalo 61:19, no aj bieloruská brankárska dvojka sa predviedla v parádnom svetle. Rostislav Zinovienko inkasoval trikrát, ale ešte predtým jeho spoluhráči nastrieľali štyri góly. V 49. minúte bolo v platnosti senzačné skóre 4:0 pre Bielorusko. Fíni sa rozstrieľali až potom, čo už bolo na body málo. Aj svoj druhý zápas na turnaji Bielorusi vyhrali 4:3.

Dnes hrajú zverenci Jevgenija Jesaulova s Kanadou, čo je súboj dvoch zo štyroch mužstiev, ktoré v úvodných dvoch kolách nestratili ani bod. Zároveň je to priamy boj o prvú priečku základnej skupiny A. "Javorové listy" by tento duel podľa všetkých prognóz mali zvládnuť, ale to sa hovorilo aj o Fínsku či Česku.