Novinky - 22.04.2019 19:00

Kontroverzný zápas: dostal úder pod pás a tréner boj vzdal

Zdroj: huste.tv/Twitter

Britský boxer vo welterovej váhe Amir Khan dlhší čas pútal pozornosť predovšetkým aktivitami na sociálnych sieťach a prostredníctvom médií. Mal záujem o súboj s Mannym Pacquiaom, Floydom Mayweatherom, dokonca aj s Conorom McGregorom, no fanúšikovia očakávali predovšetkým na to, v akej forme sa ukáže, keď konečne opäť vstúpi do ringu. V máji 2016 totiž oznámil dvojročnú prestávku od boxu, v kalendárnom roku 2018 zviedol dva súboje, vrátil sa na vrchol a dostal možnosť vyzvať Terenca Crawforda v boji o opasok organizácie WBO.

Súboj trval necelých šesť kôl, keď neporazený Američan trafil Khana tvrdým úderom pod pás. Neviedlo to k diskvalifikácii, ako možno niektorí očakávali, ale Brit dostal k dispozícii päť minút, počas ktorých sa mal dať dokopy. Po chvíľke však vyšla od jeho trénera Virgila Huntera správa, že nie je schopný pohnúť sa a v boji pokračovať nebude. Výsledkom tak bolo Crawfordovo víťazstvo, už 35. v kariére, ktoré sa do zápisu dostalo ako "technical stoppage".

Kým niektorí sa búrili, ako môže byť boxer regulárne knokautovaný úderom do genitálií, Amir Khan do veci vniesol ešte viac kontroverzie. Po zápase totiž na svojom Twitteri uviedol, že tréner zápas vzdal bez toho, aby to s ním konzultoval: "Nikdy v živote som neodstúpil z boja. Situáciu som chápal tak, že Virgil sa ma spýtal, či ten úder pod pás stále bolí, na čo som mu odpovedal, že áno. Mojím zámerom bolo dopriať si ešte chvíľku tak, ako je to v podobných situáciách obvyklé," Verzia trénera je však úplne iná. Súhlasí síce s tým, že jeho zverenec v žiadnom prípade z bojiska vycúvať nechcel, dokonca z jeho pohľadu nachádzal na súpera recept a bol pripravený na zvrat. S úderom do citlivých miest to však býva tak, že môžu byť príliš bolestivé na to, aby športovec pokračoval.