Novinky - 23.04.2019 19:43

Mala Carolina vypadnúť? Ovečkina neuznaný gól rozčúlil

Zdroj: huste.tv/youtube

Na prvý pohľad poriadna kontroverzia poznačila šiesty zápas prvého kola play-off medzi Washingtonom a Carolinou. Partia okolo Ovečkina mohla v prípade víťazstva sériu ukončiť a pripravovať sa na ďalšiu fázu bojov o Stanleyho pohár, no dôležitý duel nakoniec patril domácim. Tí si dokázali vynútiť rozhodujúci siedmy duel, predovšetkým vďaka výbornej tretej tretine. V nej skórovali trikrát a odskočili na rozhodujúci rozdiel 5:2. Všetko pritom mohlo byť inak, ak by práve v tretej časti hry arbitri uznali vyrovnávajúci gól.

Jevgenij Kuznecov dokázal šikovným spôsobom oklamať brankára Petra Mrázka, ktorý mu nechal odkrytý priestor pri bližšej žrdi, presúvajúc sa ku svojej pravej. Rus napriek tomu svoj manéver do gólového konca nedotiahol a puk ostal zabudnutý niekde pod brankárom Hurricanes. Pod kontrolou ho pritom nemal ani on sám, Alexander Ovečkin sa dôrazne natlačil do bránkoviska a puk dostal do bránky. Lenže aktivita hviezdy Capitals sa už arbitrom nepáčila a namiesto gólového gesta rozpažili. "Podľa pravidla 69.3, útočiaci hráč nesmie iniciovať kontakt s brankárom v jeho bránkovisku. Ovečkin tak urobil a to bolo hnacou silou toho, že sa puk dostal do bránky," podal výklad pravidiel na svojom webe NBC Sports s dodatkom, že takýto kontakt hráč nesmie spôsobiť ani neúmyselne.

Kamery sa bezprostredne po verdikte zamerali práve na Ovečkina a jeho reakcia sa slušným písaným textom preložiť nedá. S jeho rozčúlením pritom viacerí fanúšikovia súhlasia. V NHL sme neraz už videli podobné situácie, ktoré priniesli uznaný gól. Obzvlášť s vedomím, že Mrázek puk nedržal a sám sa len opatrne otáčal vo svojom bránkovisku, aby si ho náhodou sám nedoťukol za bránkovú čiaru. Hurricanes v každom prípade vzali toto varovanie vážne a góly dávali už len oni. Krátko po neuznanom góle navýšil na 4:2 Justin Williams a do prázdnej bránky víťazstvo pečatil Dougie Hamilton.