Novinky - 26.04.2019 12:33

Jágr súčasťou politickej návštevy Číny. Stal sa ambasádorom

Zdroj: huste.tv/Twitter

Kórejská republika aj Čína robia veľa preto, aby sa hokej v ich krajine stal konkurencie schopný a najľudnatejšia krajina sveta pre to spravila ďalší významný krok. Do svojich radov zlanárila európskeho ambasádora, ktorého meno je z radov tých najznámejších. V Pekingu bol do tejto funkcie oficiálne uvedený Jaromír Jágr, ktorý aj vo svojich 47 rokoch dokazuje, že je stále mimoriadne kvalitným hokejistom. V tohtoročnom play-out o českú Extraligu je pred posledným kolom lídrom produktivity a výrazne pomohol Kladnu postúpiť do najvyššej súťaže.

Popri splnení hokejových povinností Jágr odletel do hlavného mesta Číny, kde z rúk prezidenta čínskeho hokeja Cchao Wej-tunga prijal pamätnú plaketu. Udalosť mala aj politický rozmer. Konala sa oslava 70 výročia uzavretia diplomatických vzťahov medzi Českom a Čínou. Spoločne s hokejovou legendou tak v Pekingu je aj Miloš Zeman a spoločne navštívia čínskeho prezidenta Sin Tin-pcinga. Vo veľkom sa pritom hovorí aj o možnosti, že kladenský odchovanec bude hlavnou tvárou hokejového turnaja blížiacich sa Olympijských hier 2022.

"Kto niekedy hral hokej, alebo ho aspoň sledoval, musí so mnou súhlasiť a povedať, že je to jeden z najkrajších športov. Myslím si, že si zaslúži väčšiu popularitu po celom svete. Ja urobím maximum preto, aby sa tak stalo," povedal Jaromír Jágr pri preberaní ocenenia. Ku rečiam o jeho "patronáte" nad čínskym turnajom sa zatiaľ vyjadrovať nechcel, ale zároveň čínskemu hokeju neťahal medové motúzy pod nosom. Na otázku, či sa Číňania môžu do OH zlepšiť natoľko, aby boli pre ostatné národné výberu konkurenciou, odpovedal úprimne: "Bude to ťažké, ale verím, že olympiáda, ktorá tu bude v roku 2022 prebiehať, pomôže k rozvoju hokeja v Číne a aj po celom svete,"

Podpísaný bol zároveň špeciálny česko-čínsky program na rozvoj hokeja v Ázii. Pod hlavičkou bývalého hráča Pittsburghu, Rangers, New Jersey, Floridy, Philadelphie, Bostonu, Dallasu či Washingtonu vznikne v krajine aj hokejová akadémia. Zaujímavosťou je, že podobný podpis v minulosti v Číne dala aj iná športová hviezda. Futbalista Pavel Nedvěd je jednou z tvárí a ambasádorom tamojšej Superligy.