Novinky - 16.05.2019 20:31

Veľké gesto Ajaxu. Titul venoval hráčovi s poškodeným mozgom

Zdroj: sita/youtube

Pre futbalistov Ajaxu Amsterdam mal zisk ligového titulu v Eredivisie 2018/2019 špeciálnu príchuť. Rekordný 34. celkový triumf v súťaži bol pre nich prvý po päťročnom čakaní, a teda premiérový ligový, ktorý mohli venovať špeciálnej osobe. Ajax spečatil definitívu titulu až v stredajšom záverečnom kole Eredivisie. Na pôde De Graafschap triumfoval presvedčivo 4:1 a v konečnej tabuľke nazbieral 86 bodov, teda o 3 viac ako druhý PSV Eindhoven. Hráči venovali majstrovský primát Abdelhakovi Nourimu, mladému talentu a odchovancovi klubu, ktorý v júli roku 2017 skolaboval v zápase na sústredení v Rakúsku. Po srdcovej zástave utrpel trvalé poškodenie mozgu. Futbalistom rekordného holandského majstra sa na dresoch vynímalo jeho meno s číslom 34, teda odkazom na počet získaných ligových titulov.

"Je hrozné, čo sa mu stalo, vždy však bol s nami. S každým človekom podobná udalosť niečo urobí, moji chlapci mu boli ako rodina. Titul mu preto s radosťou venujeme," povedal po prebratí majstrovskej trofeje tréner Ajaxu Erik ten Hag pre televíziu Fox Sports. "Myslím si, že pre Nouriho aj jeho rodinu je to teraz niečo úžasné a nesmierne emocionálne. Množstvo našich hráčov s ním nastúpilo vo viacerých stretnutiach. Sme radi, že mu môžeme venovať 34. titul. Je to niečo výnimočné," doplnil jeho slová obranca tímu z Amsterdamu Daley Blind.

Najslávnejšia holandská značka sa okrem tohto úspechu môže pochváliť aj ziskom Holandského pohára, a teda domáceho double, či účasťou v semifinále Ligy majstrov 2018/2019. Ajaxu sa v tejto sezóne podarilo vyskladať zaujímavé mužstvo plné mladých perspektívnych odchovancov, na ktorých po sezóne zrejme zacielia viaceré európske veľkokluby. Jedným z nich je aj záložník Frenkie de Jong, ktorého po zisku titulu čaká prestup do FC Barcelona. "Na holandské pomery máme priam unikátny tím. Dobre sme sa zabávali a mali viaceré úžasné momenty. Svoj odchod z klubu však neľutujem. Teším sa, že uvidím Lionela Messiho trénovať, asi budem prihrávať loptu iba jemu," zažartoval De Jong podľa webu denníka Marca.