Novinky - 23.05.2019 16:06

Reprezentovať ho prehovoril až prezident

Zdroj: sita/youtube

Dva dni bol Asamoah Gyan len bývalý reprezentant Ghany vo futbale. Potom si to rozmyslel a ohlásil, že bude k dispozícii svojej krajine na vrcholnom podujatí sezóny Africkom pohári národov. Učinil tak po rozhovore s prezidentom Ghany Nanom Akufom-Addom.

Pôvodne chcel 33-ročný útočník skončiť v reprezentácii, lebo mu vzali kapitánsku pásku a dali ju Andremu Ayewovi. Potom nasledoval telefonický apel od Akufa-Adda a Gyan si dal povedať. "Želanie prezidenta predsa nemožno prehliadnuť," zareagoval 106-násobný reprezentant Ghany.

Gyan je s 51 gólmi v najcennejšom drese rekordér ghanskej futbalovej reprezentácie. Svoju krajinu reprezentoval už ako 17-ročný, ale v posledných dvoch rokoch ani raz. Teraz sa ocitol v 29-člennom predbežnom kádri Ghany na APN. Tridsiata druhá edícia APN sa uskutoční v dňoch 21. júna - 19. júla v Egypte. Futbalisti Ghany sa predstavia v F-skupine spoločne s Kamerunčanmi, hráčmi Benina a Guiney-Bissau.


Jeden z najslávnejších gólov Gyana padol v osemfinálovom predĺžení MS 2010 proti USA

Pôvodne mal byť hostiteľom APN 2019 Kamerun, ale pre slabú pripravenosť a nedostatočné bezpečnostné štandardy sa právo usporiadať africký šampionát presunulo na Egypt. APN sa bude hrať na šiestich štadiónoch v štyroch mestách - Káhire, Alexandrii, Sueze a Ismailii. Podľa nového formátu podujatia z každej zo šiestich skupín postúpia do osemfinále dva najlepšie tímy plus štyria najlepší z tretích miest. Potom sa bude pokračovať vyraďovacím spôsobom až do finále. V predchádzajúcom systéme sa zo skupín postupovalo priamo do štvrťfinálovej fázy.