Novinky - 27.05.2019 13:41

Konkurencia každým rokom rastie, hovorí skydiverka Silvia Lačná

Zdroj: huste.tv/youtube

"V šestnástich rokoch som si skočila prvý tandemový zoskok, keďže sa mi skákanie z lietadla a adrenalínové športy vždy páčili. Vytvorila som si vďaka tomu vzťah k parašutizmu, v dvadsiatich rokoch som si spravila kurz a popri ňom ma vzali na tréning do veterného tunela, aby som si precvičila voľný pád," opisuje začiatky pri svojom veľmi špecifickom hobby Silvia Lačná. Hovoriť o záľube je v tomto prípade prislabé. Ide totiž o slovenskú reprezentantku v indoor skydivingu, ktorá má na konte už viaceré fantastické umiestnenia - 4. miesto na európskom šampionáte, 6. miesto na majstrovstvách sveta a zároveň aj titul českej šampiónky. Skydiving, ako voľný pád, vychádza z parašutizmu. Veterné tunely v uzavretých priestoroch pôvodne slúžili na tréning parašutistov, ale časom sa z toho vyvinul samostatný šport, v ktorom dnes existujú viaceré disciplíny. Veterný tunel široká verejnosť prvý raz videla pravdepodobne na zatváracom ceremoniáli OH v Turíne 2006. "To bol ešte otvorený tunel, ktorý v Turíne zrejme stále je. Ja som sa k tomu dostala asi pred šiestimi rokmi. Medzi prvými zatvorenými bol aj pražský a teraz má sedem rokov," dodáva Silvia.

Zoskok z lietadla alebo indoorový simulovaný voľný pád môže absolvovať ktokoľvek. "Bežný smrteľník v podstate nepotrebuje nič. Tandem z lietadla sa dá skočiť prakticky v akomkoľvek veku, dokonca celá moja rodina ho absolvovala, keď ma bola pozrieť v Madride," hovorí s úsmevom naša reprezentantka. Spomína zároveň niekoľko odlišností medzi letom otvoreným nebom a plachtením v sklenenej tube: "Na oblohe môže skydiver lietať, kam sa mu zachce, kým v tuneli sme obmedzení sklami. A aj vzduch je náročnejší na kontrolu. Lietanie vo veternom tuneli je tým náročnejšie. Aj minimálny pohyb tela môže urobiť obrovskú zmenu, zatiaľ čo na oblohe to nie je až také 'citlivé'." Súťažný indoor skydiving však rozhodne nie je o tom, že sa športovec pár desiatok sekúnd len vznáša vzduchom. Silvia Lačná sa špecializuje na individuálnu disciplínu freestyle open. "Je to kategória jednotlivcov, pričom jedno kolo je 'voľnou rutinou', v ktorej predvedieme vopred pripravenú rutinu na hudbu, čo je subjektívnou časťou. V druhom kole je šesť povinných prvkov, ktoré musím zakomponovať a tie sa hodnotia. Tam je presne charakterizované, ako to má vyzerať a podľa toho dostávame body. To je tou objektívnou časťou hodnotenia," predstavila činnosť, v ktorej reprezentovala Slovensko aj v polovici apríla na MS vo francúzskom Lille.

Majstrovstvá sveta 2019 neboli práve podujatím, na ktoré sa jej spomína najlepšie: "Tieto MS pre mňa mimoriadne pozitívnym prínosom neboli. Je to dobrá skúsenosť, ale nebola som stopercentne pripravená. Stala sa mi týždeň pred majstrovstvami nehoda na tréningu, pri ktorej som si zlomila rebrá a polovicu tréningu som tak nebola schopná absolvovať. Nechcela som sa však toho podujatia nezúčastniť a skončila som na 16. mieste z 23." hovorí sebakriticky. Viackrát jej na veľkom podujatí už o vlas ušla medailová pozícia, ku ktorej sa tento raz z objektívnych príčin nepriblížila. Ešte pred Lille ako skydiverka navštívila Belgicko, Francúzsko, Nórsko, Kanadu či dokonca Bahrajn, v ktorom sa konal Svetový pohár 2018. Keďže sa u nás o tomto športe veľa nevie, záujem nie je ani zo strany sponzorov. "Pokiaľ sa ľudia začnú o tento šport zaujímať, musia nájsť aj cestu, ako si ho zafinancovať. Máme 'sponzoring' formou zadováženia kombinéz alebo lepších cien na tréningy, ale nikdy to nie je bez toho, aby sme do toho dali viac ako 50 percent vlastných financií," konštatuje s optimistickým dodatkom, že sa to snáď v dohľadnej dobe zmení. Oveľa ďalej je v tomto smere už len susedná Česká republika, v ktorej pracuje miestny aeroklub so širšou základňou reprezentantov a je to cítiť aj na viacerých dobrých umiestneniach: "Náš aeroklub ešte také vysoké dotácie nemá a ani toľko športovcov. Snažia sa nás podporiť, ako sa dá, občas zabezpečia letenku alebo registráciu, ale tréningy si platíme sami a to robí veľký rozdiel medzi Slovenskom a Českom,"

Silvia sa občas objavuje na súťažiach aj v klubových farbách: "Funguje to tak, že keď reprezentujeme jednu krajinu, dva roky nemôžeme reprezentovať žiadnu inú. Ja by som samozrejme ani inú krajinu prezentovať nechcela, ale sú viaceré zmiešané dvojčlenné a štvorčlenné tímy, ktoré potom s týmto majú trochu problém. Práve preto fungujú aj turnaje na klubovej úrovni, kde väčšinou súťažím s kolegyňou z Talianska a boli sme spolu v Belgicku a v Španielsku," Na najbližšom Svetovom pohári v Belgicku by sme však mohli obe vidieť v slovenskej kombinéze a už k tomu robia aj patričné kroky. Hurricane Factory je zároveň jej zamestnávateľom v Madride, okrem ktorého prevádzkuje tunely aj v Prahe či v Liptovskom Mikuláši. A práve Liptov bude v roku 2021 hostiť majstrovstvá sveta v indoor skydivingu. "Priestory sa dajú zariadiť tak, aby tam MS prebehli a aby bolo pre športovcov pripravené všetko potrebné. Samotný tunel je menší ako bol tento rok vo Francúzsku, ale veľkostne je rovnaký ako belgický, kde bude Svetový pohár alebo v Bahrajne, kde bol SP 2018. Predpoklady Slovensko určite má a teraz to záleží už len na organizácii, na nájdení správnych ľudí a aby sme odprezentovali Slovensko, ako sa patrí." hodnotí hrdo.

Predviesť sa na Slovensku bude pre ňu špeciálnou motiváciou už len preto, že sa zo Španielska domov dostane len približne päťkrát do roka: "Tým, že máme tieto súťaže stále ďaleko – vo Francúzsku, v Kanade a podobne, rodičia nemali možnosť prísť sa pozrieť. Teraz na Slovensko určite príde celá rodina a veľmi sa teším," Keďže bude jednou z účastníčok šampionátu, žiadnu oficiálnu organizátorskú funkciu mať nemôže. O jej skúsenosti a znalosti sa však Tatralandia môže oprieť a na príprave všetkého potrebného sa bude podieľať. Konkurencia bude veľká. Chýbať by nemali najlepší letci sveta, navyše každým rokom je skydiverov viac a sú lepší. "Je prekvapivé, ako rýchlo sa zlepšujú deti a juniori, ktorí onedlho po technickej stránke prelietajú aj dospelých. Musíme pracovať na tom, aby sa to nestalo," hovorí so smiechom, no zároveň uznáva, že práve to tento šport posúva vpred.