Novinky - 11.06.2019 19:45

Päť gólov Slovákov v Baku. Rekordný Hamšík ukázal chrbát Vittekovi

Zdroj: sita, huste.tv

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v azerbajdžanskom Baku nad domácim národným tímom 5:1 v utorňajšom dueli kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy. V tabuľke E-skupiny tak majú po troch stretnutiach na konte šesť bodov a priaznivé skóre 7:2.

Mužstvo trénera Pavla Hapala položilo základy víťazstva v Bakcell Arene už v úvodnom dejstve, v ktorom strelilo domácim tri góly. Všetky zásahy Slovákov do prestávky padli po strelách spoza šestnástky. V 8. min otvoril skóre Stanislav Lobotka, v 27. min parádne zrealizoval priamy kop Juraj Kucka a aj keď azerbajdžanský kanonier Ramiľ Šejdajev v 29. min znížil, v 30. min pridal ďalšiu "trefu" hostí Marek Hamšík. Kapitán tímu SR sa presadil ešte raz, v 57. min pridal štvrtý gól slovenského mužstva. Hamšík strelil 23. a 24. gól v najcennejšom drese. Dostihol a následne aj prekonal doterajšieho rekordéra Róberta Vitteka. Piaty gól hostí zaznamenal v 85. min premiérovým gólom v národnom mužstve Dávid Hancko.

Slováci triumfovali "vonku" po dvoch rokoch a jednom dni. Predtým dosiahli víťazstvo na ihrisku súpera ešte 10. júna 2017, keď v dueli kvalifikácie MS 2018 vyhrali v litovskom Vilniuse (2:1). Medzitým nastúpili Slováci mimo svojej pôdy v ôsmich dueloch, z toho až sedemkrát prehrali. Reprezentačný tím spod Tatier sa najbližšie predstaví v septembrovom asociačnom termíne, keď odohrá ďalšie dve kvalifikačné stretnutia - doma proti Chorvátsku a v Maďarsku.

Kvalifikácia ME 2020 vo futbale - utorok (Baku):
E-skupina:
Azerbajdžan - Slovensko 1:5 (1:3)
Góly: 29. Šejdajev - 30. a 57. Hamšík, 8. Lobotka, 27. Kucka, 85. Hancko, ŽK: 70. Krivociuk (Azerbajdžan), rozhodovali: Beaton - Mulvanny, Carr (všetci Škót.), 9000 divákov

Azerbajdžan: Agajev - Medvedev, Gusejnov, Krivociuk, Ragimov - Richard Almeida, Garajev, Ejubov (79. Machmudov) - Abdullajev (89. Renat Dadašov), Ramazanov (61. Madatov) - Šejdajev
Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka (84. Greguš), Hamšík (86. Haraslín) - Rusnák, Boženík (71. Duda), Mak

Úvodnú príležitosť stretnutia mali v 4. min hostia - s Makovou hlavičkou po centri Pekaríka si však domáci gólmana Agajev bez väčších problémov poradil. Zakrátko Šejdajev v nádejnej pozícii hlavičkoval nad slovenskú bránku. V 8. min sa už skóre zmenilo. Lobotka sa preštrikoval až pred azerbajdžanskú šestnástku a prízemnou strelou poslal loptu k pravej žrdi - 0:1.

V 20. min vysunul Hamšík do šance Boženíka, no žilinský tínedžer z uhla trafil iba do domáceho brankára. Vzápätí sa Agajev "robinzonádou" zaskvel pri ďalekonosnej delovke Kucku. Legionár z talianskej Parmy si všetko vynahradil v 27. min, keď ukážkovou strelou z priameho kopu zvýšil na 2:0 pre hostí. Netrvalo dlho a z gólu sa tešili aj domáci - niekdajší hráč MŠK Žilina Šejdajev na začiatku 29. min prenikol do "veľkého vápna" a technickou strelou k vzdialenejšej žrdi prekonal Dúbravku. Slováci odpovedali hneď po rozohrávke, keď Hamšík ďalšou výstavnou strelou prinávrátil hosťom dvojgólové vedenie. Krátko pred prestávkou Kucka po Dúbravkovom pase predĺžil loptu na Boženíka, ktorého pokus Agajev vyrazil na roh.

Azerbajdžanskí hráči vstúpili do druhého polčasu aktívne. Dúbravka bol v permanencii pri niekoľkých nebezpečných centroch a v 55. min zneškodnil nepríjemnú strelu Abdullajeva zvnútra šestnástky. Nádeje domácich však definitívne pochoval v 57. min Hamšík, keď trafil presne k ľavej žrdi po spätnej prihrávke Vavra. V zostávajúcom priebehu zápasu nevyužil veľkú príležitosť Pekarík a zásah striedajúceho Dudu neplatil pre ofsajd. Slováci však nakoniec aj tak pridali piaty gól, keď v 85. min Hancko skóroval po prihrávke od Dudu.

Tagy: TOP huste.tv