Novinky - 12.06.2019 07:26

Semifinalista LM má pred sebou zarážujúco dlhú cestu

Zdroj: huste.tv/youtube

Na veľmi zle nastavené podmienky UEFA sa v ostatných dňoch sťažuje Ajax Amsterdam. Štvornásobný víťaz Champions League respektíve Pohára európskych majstrov nechal tento rok semifinálovou účasťou zaspomínať na slávne časy partie s Cruyffom, Hulshoffom, Krolom či van der Saarom, Blindom, Rijkaardom a de Boerovcami o dve desaťročia neskôr. Okrem toho, že sa v sezóne 2018/19 Ajax dostal medzi najlepšie štyri tímy Európy, triumfoval v Eredivisie aj v pohárovej súťaži KNVB Beker. Aby si však zahral v Lige majstrov aj o rok, o to bude musieť ešte tvrdo zabojovať.

"Vyhrali sme ligu, pohár a boli sme blízko k účasti vo finále Champions League. Aby sme sa však do nej znova kvalifikovali, musíme zvládnuť dve predkolá. To nie je v poriadku. Niekto by mal poriadne vysvetliť, prečo sa tam dostane napríklad štvrtý tím La Ligy," hnevá sa Edwin van der Saar, ktorý v súčasnosti pôsobí ako športový manažér klubu. V porovnaní s minulou sezónou sa Amsterdamčanom skrátila cesta o jedno predkolo, no to stále pre suveréna z Holandska ničím lichotivým nie je. Menej šťastia v žrebe a vôbec sa do prestížnej súťaže nemusí dostať. V auguste 2017 to pocítil na francúzskom Nice, rok predtým na ruskom Rostove.

Dlhodobé neúspechy v pohárovej Európe majú za následok, že holandská liga je podľa koeficientov UEFA až štrnástou najkvalitnejšou. Také Rusko má už dvoch istých účastníkov skupinovej časti pre budúci ročník a po jednom aj Ukrajina, Belgicko, Rakúsko či Turecko. O jedno predkolo kratšiu cestu má v porovnaní s Ajaxom aj majster Českej republiky či Švajčiarska. Nič na tom nemení ani fakt, že ešte v 95. minúte semifinálovej odvety držal proti Tottenhamu postupové karty. Potom však prišiel gól Lucasa Mouru, ktorý plány na finále zhatil.