Novinky - 12.06.2019 10:42

Hokejová globalizácia: českú ligu si zahrá čínsky klub

Zdroj: huste.tv/youtube

Od schválenia presunov klubov do zahraničných súťaží, nie je raritou vidieť slovenský klub v ruskej lige, maďarský v slovenskej, český v rakúskej či rumunský v maďarskej. Napriek tomu je pomerne rezonujúcou informáciou fakt, že do hierarchie českých súťaží sa od budúceho ročníka zaradí mužstvo z Číny. Organizátor budúcich olympijských hier berie tento šport vážne. Viaceré projekty na výchovu a zlepšenie hokejistov boli už v krajine spustené a okrem toho vznikol aj Kunlun ako účastník KHL. Budúci rok sa podobným "dobrodruhom" stane China Golden Dragon.

Ázijský tím bude pôsobiť v druhej českej hokejovej lige, no jej účastníci sa dlhého cestovania obávať nemusia. Sídliť totiž bude v Beroune a do sedemčlenných druholigových skupín sa zaradí podľa tejto lokality. Súťaž prejde viacerými zmenami. V porovnaní s minulou sezónou v nej nebude pokračovať Český Těšín ani Orlová a už skôr známou informáciou bolo to, že Příbram kúpila licenciu od Letňan. Z postupu sa naopak tešila Nová Paka a ďalším špecifickým nováčikom bude aj Golden Dragon.


Čína sa s problémami na ostatných MS zachránila vo štvrtej najkvalitnejšej výkonnostnej skupine. Vďaka Kunlunu však tamojší hokej naberá na popularite

Detailov o novom tíme zatiaľ veľa známych nie je. V podstate ani to, že pribudnú do ligy, ešte nebolo oficiálne potvrdené, ale vnímané je ako dohodnutá a hotová vec. Vo svojej ligovej skupine si Číňania zahrajú napríklad aj s Českými Budějovicami, hoci len s menej známym mestským klubom.