Novinky - 12.06.2019 18:57

BBC kritizovaná za sexizmus v obrátenom garde

Zdroj: huste.tv/Twitter

Britská verejnoprávna televízia sa dostala pod veľkú paľbu kritiky za sexizmus, no v trochu obrátenom garde. Počas zápasu Anglicko - Škótsko na ženských futbalových majstrovstvách sveta sa v štúdiu objavila hlavná moderátorka s tromi hostkami, bez akéhokoľvek muža. Na Slovensku si podobnú situáciu predstaviť zatiaľ len ťažko, no v zahraničí športových moderátoriek a redaktoriek nie je málo. Mnohé si pritom robia svoju prácu veľmi dobre. Radí sa medzi ne aj Gabby Loganová, ktorej robila spoločnosť bývalá anglická reprezentantka Alex Scottová, Škótka Gemma Fayová a slávna americká brankárka Hope Solová.

Na "problém" pritom paradoxne upozornila žena. Rebakah Vardyová by možno v štúdiu radšej v pozícii hosťa videla svojho manžela, útočníka Leicesteru City Jamieho Vardyho, a na Twitter pridala príspevok, v ktorom sa zamýšľala nad tým, čo sa stalo s rovnoprávnosťou. "Plne podporujem ženy vo všetkých aspektoch života, ale toto mi príde pokrytecké. Muži musia byť zahrnutí v ženskom futbale, aby ho dostali tam, kam sa dostať potrebuje a kde sa dostať aj zaslúži," vysvetlila svoj postoj.

Do diskusie sa zapojili aj viacerí muži. Mnohí priznali, že si na takto ladené futbalové štúdio chvíľku museli zvykať, no už len pohľad na Solovú alebo Scottovú (viackrát zaradené medzi najkrajšie hráčky rôznych turnajov) pohladil dušu. "Bol niekedy na prenos vyskladaný krajší a fundovanejší tím?" pýtala sa nadšene Sam Queková, reprezentantka v pozemnom hokeji. Rozpútaná živá diskusia môže tému rovnoprávnosti v športe posunúť o krok ďalej. Keď sa na tejto istej stanici objaví v relácii moderátor Gary Lineker v spoločnosti Alana Shearera, Phila Nevilla či Iana Wrighta, asi nikto si nepoloží otázku, prečo sedia pri stole výlučne muži.


Samotný výsledok britského derby pri tom všetkom ustúpil do pozadia. Angličanky vyhrali 2:1