Novinky - 13.06.2019 11:41

Prvý rozhovor po finále Stanley Cupu so slzami v očiach

Branislav Tesák Autor: Branislav Tesák, redakcia/LH | Zdroj: noviny.sk, s využitím agentúry SITA

"Každý z nás sme si predstavovali ten koniec iný. Je momentálne veľmi ťažké nájsť nejaké slová, nejakú útechu, ktoré by zlepšili tie pocity," uviedol Zdeno Chára v šatni po zápase. 

"Všetci sme veľmi sklamaní. Je to niekedy šport. Tento tím hral cez veľmi veľa ťažkých chvíľ túto sezónu a veľmi veľa zranených. Vždy sme našli cestu, ako sa z toho zotaviť a vyhrať zápasy. Celé play-off sme veľmi ťažko bojovali," povedal sklamaný Chára. 

"Som veľmi hrdý na tento tím a ako sme počas celej sezóny odolávali rôznym ťažkým chvíľam," povedal. 

Podľa Cháru mali hráči Bostonu veľa šancí, najmä v prvej tretine. No nevyužili ich. "My sme potrebovali dať vyrovnávajúci gól alebo skorší gól, ktorý by nás viac nabudil alebo dostal do lepšej pozície psychickej, ale ten neprišiel. Naopak, oni dali druhý, tretí a vtedy sa ťažšie prekonávali tieto chvíle," hovorí Zdeno Chára, ktorému nepovedia inak ako Big Z. "Gratulujem St. Louis," dodal na záver rozhovoru Chára. 

Hokejisti St. Louis Blues sa stali víťazom Stanleyho pohára v sezóne 2018/2019. V rozhodujúcom zápase finálovej série s Bostonom Bruins zvíťazili 4:1 a oslavujú prvý titul v najprestížnejšej hokejovej súťaži. Partia okolo slovenského obrancu Zdena Cháru tak nenadviazala na úspech spred ôsmich rokov, keď v zápase číslo 7 zdolala hráčov Vancouveru 4:0.

Pred záverečným duelom sezóny boli historické štatistiky na strane Bruins. V predošlých šestnástich dueloch číslo 7 finálových sérii NHL sa len štyrikrát tešil z víťazstva hosťujúci tím. Zverenci Craiga Beruba dokázali túto štatistiku vylepšiť a prvýkrát v 52-ročnej klubovej histórii získali Stanleyho pohár. St. Louis boli doposiaľ vo finále trikrát, ale v rokoch 1968-1970 neuspeli ani v jednom z dvanástich zápasov. Naopak, hráči Bostonu s kapitánom Zdenom Chárom prehrali druhé finále po sebe, keďže v roku 2013 podľahli Chicagu 2:4 na zápasy.

Hokejisti Bostonu mali v prvej tretine hernú i streleckú prevahu, no mužom úvodného dejstva bol hosťujúci brankár Jordan Binnington. Ten sa v rozpätí troch minút zaskvel pri veľkých šanciach Brada Marchanda, Davida Krejčího či Marcusa Johanssona. Kým „medvede“ neskórovali z dvanástich pokusov ani raz, hráči St. Louis boli nesmierne efektívni a zo štyroch pokusov pretavili v gól polovicu. V 17. min tečoval strelu Jaya Bouwmeestera kanadský útočník Ryan O'Reilly, zaznamenal 22. bod v play-off, čo sa žiadnemu hráčovi St. Louis nikdy nepodarilo. Dôležitý moment nastal sedem sekúnd pred koncom prvej časti, keď obranca Alex Pietrangelo po samostatnej akcii zvýšil náskok hostí - 0:2.

V prostrednej časti sa hra o niečo vyrovnala a tlak domácich hokejistov už nebol taký výrazný. Naopak, šance si vytvárali aj hostia a neboli ďaleko od strelenia tretieho gólu. V 31. min mohol brankár Tuukka Rask poďakovať svojej hernej žŕdke a o niekoľko minút neskôr aj Zdenovi Chárovi, ktorý po akcií Braydena Schenna zastavil puk tesne pred bránkovou čiarou. Slovenský obranca napokon v zápase odohral viac než 16 minút a rozdal dva "hity". V druhej tretine diváci v TD Garden gól nevideli, a tak domáci hráči naďalej prehrávali dvojgólovým rozdielom.

Tretia tretina sa hrala vo vysokom tempe, ale domácim sa nedarilo streliť vytúžený kontaktný gól. Obrovskú šancu mal v 49. min Joakim Nordström, ale jeho zakončenie z tesnej blízkosti dokázal pravým betónom zastaviť brankár Jordan Binnington. Jeho spoluhráči spravili ďalší dôležitý krok k víťazstvu v 52. min, keď prihrávku Vladimira Tarasenka od ľavého mantinelu zužitkoval Brayden Schenn. Bruins sa nedostali do záverečného tlaku, pretože v 56. min zahlobil definitívny klinec do ich rakvy Zach Sanford. Ten si premiérový gól v tohtoročnom play-off nechal na posledný duel sezóny. V samotnom závere už len upravil skóre na konečných 1:4 Matt Grzelcyk.

Branislav Tesák

Branislav Tesák

Narodil som sa 27.6.1974 v Bratislave. Žijem v Petržalke - Ovsišti. Som ženatý, mám dve deti, syna (2005) a dcéru (2008). Po vychodení ZŠ som študoval na Gymnáziu Makarenkova (dnes Einsteinova) v Bratislave. Som absolventom katedry žurnalistiky na FiF UK. Už od vysokoškolských čias som pracoval v denníku Šport na futbalovom oddelení. Tam som zotrval do konca augusta 2003 a od 1. septembra 2003 pracujem v športovej redakcii TV JOJ. Medzi moje najväčšie záľuby patrí samozrejme šport, najmä futbal a futsal, ktorý ešte stále aktívne hrávam v Lige 40. Rád si prečítam alebo pozriem dobrú kriminálku.

Viac článkov od autora
Tagy: TOP huste.tv