Novinky - 16.06.2019 13:56

Souleiman prekonal najstarší rekord P-T-S, svetový výkon roka Czakovej

Zdroj: sita

Najstarší rekord atletického mítingu P-T-S je už minulosťou. Na 54. ročníku medzinárodného podujatia v Šamoríne sa o jeho prekonanie postaral Ayanleh Souleiman z Džibutska. Na dráhe v športovom komplexe x-bionic® sphere dosiahol halový svetový rekordér najlepší svetový výkon roka na 1000 m 2:16,51 min, čím prekonal Stanislava Jungwirtha (2:19,6) z úvodného ročníka podujatia v roku 1957. "Som spokojný s mojím výkonom aj organizáciou mítingu. Všetko je tu výborné a určite sa do Šamorína rád vrátim za ďalšími rekordmi," uviedol Souleiman.

Slovenka Daniela Ledecká utvorila slovenský rekord v behu na 400 m prekážok, keď jej v cieli na 6. mieste namerali 56,79 s, čím o 17 stotín zlepšila predchádzajúce maximum Lucie Slaničkovej. "Z národného i osobného rekordy mám veľkú radosť, som šťastná a ďakujem divákom za podporu. Snažila som sa držať krok s Rudakovovou. Bolo to veľmi dobré, pocitovo som s behom spokojná. Trochu sa mi v závere podlomila noha, ale som rada, že pokračuje eufória, ktorú som získala na minuloročných ME v Berlíne v štafete," uviedla Ledecká. V jej disciplíne zvíťazila Kiah Seymourová z USA (55,92), pričom si na konto pripísala rekord štadióna.

Slovenský šprintér Ján Volko dosiahol v prvom rozbehu národný výkon roka 10,38 s, čo znamenalo 4. miesto a postup do finále vďaka času. V ňom sa však už nezlepšil a uzatváral štartové pole na 8. mieste (10,43), vyhral Christopher Belcher z USA (10,18). "Ešte to nie je ono, som v plnej príprave a navyše, vôbec mi nevyšiel štart, ktorý je na stovke dôležitý. Cítim sa ešte nevybehaný, no v tejto fáze prípravy to nie je zlé. Ak by v rozbehu nefúkalo proti, ale do chrbta, asi by som sa dostal pod 10,30. Konkurencia bola tak ako v minulosti kvalitná, ale oveľa vyrovnanejšia. Atmosféra? Ako vždy – skvelá," poznamenal Volko.

Hneď v úvode programu zahŕňajúceho 14 disciplín sa zrodil rekord štadióna. Na 400 m prekážok ho zabehol bývalý juniorský majster sveta Johnny Dutch z USA (49,26 s). Zo Slovákov bol najlepší Martin Kučera. Víťaz svetovej univerziády si časom 50,85 s zlepšil tohtosezónne maximum. O rekordy štadióna v Šamoríne sa postarali aj Sýrčan Majed Eddin Ghazal vo výške (230) a dvojnásobný olympijský víťaz v trojskoku Christian Taylor (17,33), slovenský reprezentant Tomáš Veszelka si skončil sezónne maximum (16,24). K pretekom poznamenal: "Nevedel som si rady s protivetrom. Viackrát sa mi stalo, že zafúkal práve pri odraze a ja som pocítil pred sebou ako keby stenu. Škoda, lebo som sa cítil vo výbornej forme."

V behu na 300 m prekážok sa presadili Etiópčania, najrýchlejší bol v rekorde štadióna Tafese Soboka (8:24,80). Oštep najďalej hodil Cyprian Mrzyglód z Poľska (82,31)

Činili sa chodci. Súťaž mužov na 3 km vyhral poľský obhajca lanského prvenstva David Tomala vo svetovom výkone roka 11:00,36 pred Slovákom Dominikom Černým, ktorý sa môže pochváliť novým "osobákom" (11:04,16). "Som neskutočne šťastný. Pocity z pretekov mám výborné, pretože som si po zranení zlepšil osobák o celú polminútu. Je to niečo úžasné. Teší ma, že som získal skalp Juhoafričana Shangeho," povedal D. Černý.

Preteky žien v chôdzi na 3 km mali slovenskú víťazku. Mária Katerinka Czaková sa časom 12:30,32 dostala na líderskú pozíciu v tohtoročných svetových tabuľkách, navyše si utvorila osobný rekord, ktorý je zároveň národným maximom i rekordom mítingu. "Konečne padol osobák aj na tritisícke. Pokúšala som sa oň vonku aj v hale, ale stále mi ušiel o pár stotiniek. Teraz to už vyšlo," tešila sa zverenka trénerskej dvojice Matej Spišiak - Martin Pupiš.

Slovenská nádej Gabriela Gajanová finišovala na 800 m na 2. priečke výkonom 2:01,88. Líderka európskych tabuliek nestačila len na Etiópčanku Freweyni Hailuovú (2:00,95). "Päťdesiat metrov pred cieľom som vedela, že už na Etiópčanku nemám, nohy mi už nefungovali. S druhým miestom som však spokojná. Nebežalo sa mi tak v pohode ako nedávno v Prahe," skonštatovala v cieli po druhom najlepšom čase kariéry Gajanová. Iveta Putalová dobehla ôsma v osobnom rekorde 2:05,63, Alexandra Štuková bola deviata (2:06,29).

Memoriál Evy Šuranovej v diaľke žien, v rámci ktorého Slovenku Janu Velďákovú klasifikovali na 8. pozícii (603), bol záležitosťou Američanky Kendell Williamsovej. Tá bola okrem toho druhá na 100 m prekážok, kde nestačila iba na Hannu Ploticynovú z Ukrajiny (dosiahli zhodne 13,15). Majsterka Európy z roku 2018 Elvira Hermanová z Bieloruska zakopla na predposlednej prekážka a skončila až piata. Ženskú štyristovku najrýchlejšie zvládla Grékyňa María Belibasákiová (51,96), ktorá utvorila rekord štadióna.