Novinky - 18.06.2019 10:58

Michela Platiniho zatkla polícia. Bývalý prezident UEFA v problémoch

Zdroj: sita, huste.tv

Francúzska polícia v utorok predpoludním zatkla bývalého prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho ako súčasť vyšetrovania korupcie pri udeľovaní práva organizovať majstrovstvá sveta v Rusku 2018 a v Katare 2022. Informáciu priniesol francúzsky portál Mediapart.

Šesťdesiattriročného Platiniho zatkli v Nanterres na predmestí Paríža a momentálne sa nachádza pod dohľadom francúzskych orgánov na boj proti korupcii, finančným a daňovým trestným činom. Okrem neho vypočuli aj Clauda Gueanta, blízkeho poradcu niekdajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Gueant napriek tomu zostáva na slobode.

Kapitán majstrov Európy z roku 1984 a bronzový medailista z MS 1986 Platini bol od januára 2007 do decembra 2015 šéfom futbalu na "starom kontinente". Po viac ako ôsmich rokoch vo funkcii ho Etická komisia Medzináodnej futbalovej federácie (FIFA) odvolala a Francúz dostal trest na osem rokov mimo futbalu. Tento dištanc mu neskôr skrátili na štyri roky a mal by mu vypršať v októbri tohto roku. Dôvodom pre uvedený trest bola platba vtedajšieho šéfa FIFA Josepha Blattera z roku 2011 vo výške dvoch miliónov švajčiarskych frankov na Platiniho bankové konto. Obaja sa vtedy bránili tým, že uvedená čiastka je odmena za Platiniho prácu v prospech FIFA spred desiatich rokov, pričom malo ísť o ústne uzatvorenú dohodu.

Platini v hlasovaní aj verejne podporil Katar v jeho kandidatúre na organizovanie MS 2022. O dejisku šampionátu sa rozhodovalo hlasovaním výkonného výboru FIFA v decembri 2010. Katar v súboji prekvapujúco zdolal USA, Austráliu, Japonsko aj Kórejskú republiku. Keďže turnaj napokon pridelili výrazne nefutbalovej krajine v Perzskom zálive, začali sa šíriť dohady a "zaručené" mediálne správy o možnej korupcii.

Britský The Sunday Times sa odvolával na stovky e-mailov, účtov a ďalších dokumentov, ktoré poskytol človek z prostredia FIFA a ktoré mali dokázať, že bývalý katarský viceprezident strešnej futbalovej organizácie Mohammed bin Hammam za podporu kandidatúry rozdal 5 miliónov dolárov. Bin Hammam bol 16 rokov členom exekutívy FIFA a jeho účinkovanie na futbalovej scéne sa skončilo po odhalení korupcie v rámci kampane pred voľbami prezidenta FIFA.

Anglické médiá do kauzy zatiahli aj vtedajšieho šéfa UEFA Platiniho. Obvinili ho, že sa pred hlasovaním tajne stretol s Bin Hammamom. Líder UEFA sa bránil, že išlo iba o raňajky s kolegom. "Niekto sa ma usiloval očierniť pred prípadnou kandidatúrou vo voľbách prezidenta FIFA," povedal vtedy Michel Platini.

Podľa webu francúzskeho denníka L'Équipe môže s prípadom súvisieť aj tajomný originálny obraz svetoznámeho maliara Pabla Picassa, ktorý polícia hľadala v Platiniho sídlach už v decembri 2017. Túto cennosť mal Francúz dostať od bývalého prezidenta Ruského futbalového zväzu (RFS) Viačeslava Koloskova ako "všimné" za to, že bude hlasovať za pridelenie MS 2018 v prospech Ruska. Na túto skutočnosť už v novembri 2014 upozornil spomenutý denník The Sunday Times.