Novinky - 19.06.2019 11:30

Spojme sa pre hokej. Športom sa formuje charakter aj mentalita detí

Zdroj: sita

Slovenský zväz ľadového hokeja spolu s ďalšími partnermi podpísal Memorandum o spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom. Cieľom je zlepšiť podmienky pre šport v kraji. Po Trenčianskom, Trnavskom a Košickom je toto už štvrtý kraj, s ktorým zväz rozbehol priamu spoluprácu.

Podľa štatistík SZĽH viac ako 70 percent školákov trávi denne viac ako štyri hodiny pred televíziou, počítačom či mobilom. Osemnásť percent trpí nadváhou a až 38 percent športuje menej ako dvakrát týždenne, respektíve vôbec. "Slovensko potrebuje viac detí na športoviskách, viac mladých ľudí žijúcich aktívny život plný pohybu. Z toho potom bude ťažiť slovenský šport a hokej. Zvýšime hráčsku základňu, pripravíme hráčov na aktívnu kariéru a tých, ktorí sa nebudú živiť profesionálnym športom, budeme vzdelávať a pripravovať ich na úspešnú kariéru,“ povedal Martin Kohút, prezident SZĽH.

SZĽH sa zaväzuje iniciovať zriadenie rozvojového centra hokeja a stredoškolskej akadémie na území Banskobystrického kraja, systémovo odstrániť pohybovú pasivitu detí a mládeže či vytvárať podmienky pre výchovu špičkových svetových hokejistov. "Projekt budovania akadémie je súčasťou dlhodobej vízie Slovenského zväzu ľadového hokeja a je prirodzené, že zapájame mestá a samosprávy. Hokejové akadémie úspešne fungujú v iných špičkových hokejových krajinách, kde možno nie je ani takým veľkým cieľom produkovať špičkových hokejistov, ale skôr kvalitných ľudí pre spoločnosť,“ povedal Miroslav Šatan, generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií.

Podporu pre ideu rozhýbania detí a mládeže vyjadril aj majster sveta z Göteborgu a bývalý hráč NHL Michal Handzuš. "Kým my sme boli v takom veku na uliciach, dnešné deti nie sú, čo však nie je chyba detí. Keby sme my vyrastali v digitálnom svete ako dnešné deti, boli by sme na tom rovnako. Práve preto potrebujeme vytvoriť prostredie, aby sa deti mali kde neorganizovane hrať, čo je jedna z iniciatív, ktorá je zapracovaná v tomto memorande. Cez šport si deti formujú charakter a mentalitu, či už potom zostanú pri športe alebo nie. Šport alebo v tomto prípade hokej rozvíja návyky ako práca s kolektívom na spoločnom cieli, alebo nás učí ako sa psychicky poučiť z prehry a veľa iných vecí, ktoré majú svoje uplatnenie nielen v športe,“ povedal Michal Handzuš.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter tiež víta rozvojovú inciatívu SZĽH. "Podpis memoranda je len prvý krok. Cieľom župy v spolupráci s hokejovým zväzom a hokejistami, ktorí si túto aktivitu zobrali na svoje plecia pre výchovu mládeže, je vytvoriť v kraji podmienky, aby deti viac športovali, mali vzťah k športu. Veľmi si pritom cením, že športovci, konkrétne hokejisti, ktorí by si mohli užívať po kariére, sa rozhodli investovať energiu do tejto myšlienky,“ skonštatoval Ján Lunter.