Novinky - 19.06.2019 18:34

Stopérka, ktorá skóruje v každom treťom zápase

Zdroj: huste.tv/youtube

Už tradične ženské MS vo futbale dostávajú do pozornosti hráčky, ktoré celú sezónu predvádzajú fantastické výkony a pokračovať v nich dokážu aj na medzinárodnej scéne. Príkladom je Francúzka Wendie Renardová, ktorú možno označiť za Virgila Van Dijka ženského futbalu, hoci možno vo svojej konkurencii vyniká ešte viac. 28-ročná stopérka je dlhoročnou oporou Lyonu, ktorý štyrikrát po sebe vyhral Champions League. Okrem toho má na konte vyše stovku reprezentačných štartov.

Famózne sú predovšetkým jej strelecké čísla. Z pozície obrankyne skórovala v 343 zápasoch za Lyon pozoruhodných 102krát a za národný tím sa predviedla 22 gólmi v 111 zápasoch. Fantastická bola najmä jej sezóna 2014/15, v ktorej sa dostala na métu desiatich gólov, čiže v lige v priemere strelila gól v každom druhom kole. Jej tím vtedy triumfoval so šesťbodovým náskokom pred PSG. Z titulu sa nikto iný ako Olympique v ženskej lige netešil od roku 2007. Dovtedy bol tento tím štvornásobným majstrom, dnes už má rekordných sedemnásť titulov.


Duel francúzska s Kórejskou republikou bol takmer "šou jednej ženy"

Renardová navyše ako členka defenzívy na práve prebiehajúcich MS prispela aj k tomu, že ide po skupinovej časti o druhý najlepšie brániaci celok. Francúzky v troch skupinových zápasoch inkasovali jediný gól a skórovali sedemkrát. Hviezda Lyonu pritom strelila jediný gól súboja s Nigériou, predtým dvakrát rozvlnila kórejskú sieť a v zápase s Nórskom si paradoxne dala vlastný gól. Podľa mnohých ide o jednu z najlepších futbalistiek sveta, no tie sa zvyčajne medzi zadáčkami nevyberajú. V tohtoročnej ankete o Zlatú loptu sa tešila jej klubová spoluhráčka Ada Hegerbergová, ďalšie priečky obsadila Dánka Pernille Harderová a nemecká reprezentantka Dzsenifer Maroszánová.