Novinky - 24.06.2019 18:00

Vráti sa opasok na Ukrajinu? Pripravený je ďalší vyzývateľ

Zdroj: huste.tv/youtube

Krátko po ére Kličkovcov by sa na trón ťažkej váhy v boxe mohol opäť vyškriabať Ukrajinec, no pred sebou má ešte veľké výzvy. Oleksandr Usyk si dokázal v "cruiseweight" (od 79 do 90 kilogramov) vypracovať veľmi silné meno a vyhral všetkých doterajších šestnásť profesionálnych zápasov. Pred rokom pripravil prvú kariérnu prehru Rusovi Muratovi Gassievovi, ktorému na Olympijskom štadióne v Moskve upravil bilanciu na 26-1. O štyri mesiace neskôr sa mu do cesty postavil Brit Tony Belew, ktorého zdolal technickým KO.

Rodák z Kyjeva mal svoju premiéru v ťažkej váhe absolvovať v máji tohto kalendárneho roka proti Carlosovi Takamovi, ale duel musel pre zranenie zrušiť. Napriek tomu bol v rebríčku vyzývateľov zaradený veľmi vysoko a jeho súperom bude víťaz titulového zápasu Anthonyho Joshuu s Andym Ruizom. Ich prvé meranie síl sa na začiatku júna skončilo nečakaným víťazstvom Mexičana, ktorý tak prebral opasky IBO, IBF, WBA a WBO.

Zjednotené opasky vo svojej vitríne v minulosti už Usyk mal, a to v ľahšej "cruiseweight". Podarilo sa mu to vôbec ako prvému boxerovi v tejto divízii, keď ovládol turnaj Boxing Super Series. Vo svojej kariére má momentálne zapísaných šestnásť víťazstiev, čo je o šesť menej ako Joshua a o dvadsaťpäť menej ako Wilder. Napriek tomu sa dostane do ich spoločnosti a bude mať možnosť pomerať si sily s najlepšími boxermi sveta v tej najťažšej váhovej kategórii. Kompletných dvanásť kôl doteraz s ním vydržalo odbojovať len kvarteto súperov. Všetci ostatní padli pred limitom.