Novinky z Tour de France - 26.06.2019 11:00

Sagana vyzvú na šprintérske súboje na TdF Viviani, Kristoff aj Ewan

Zdroj: sita, TV JOJ

Obhajca titulu Brit Geraint Thomas, víťaz spred piatich rokov Talian Vincenzo Nibali, ale aj dvakrát druhý Kolumbijčan Nairo Quintana či objav sezóny, jeho krajan Egan Bernal, figurujú na predbežných súpiskách svojich tímov pred začiatkom 106. ročníka Tour de France (6.- 28.7.). V boji o celkové víťazstvo bude mať čo povedať aj Dán Jakob Fuglsang, Brit Adam Yates či domáce vrchárske duo Thibot Pinot, Romain Bardet.

Z pohľadu slovenského fanúšika cyklistiky je tradične najzaujímavejšie meno Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta a líder tímu Bora-Hansgrohe má pred sebou ôsmu účasť na slávnych pretekoch v neprerušenej sérii. Nazbieral v nich dovedna 11 etapových triumfov a šesť zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže. O možné "zelené maximum" sedem zo siedmich ho pripravila kontroverzná diskvalifikácia spred dvoch rokov, keď musel zo súťaže odstúpiť po 4. etape /neskôr sa dokázalo, že neprávom/. Ak sa 29-ročnému žilinskému rodákovi vydarí útok na siedme víťazstvo v bodovačke, stane sa najúspešnejší v histórii týchto pretekov. Šesť zelených dresov má okrem Sagana na konte aj Nemec Erik Zabel z rokov 1996 - 2001.

Saganovými najväčšími konkurentmi v rýchlych koncovkách etáp by mali byť Talian Elia Viviani, Holanďan Dylan Groenewegen, Austrálčan Caleb Ewan, Nór Alexander Kristoff či Nemec André Greipel. V členitejších záveroch s miernym prevýšením budú nepríjemnými súpermi Austrálčan Michael Matthews, Belgičan Greg van Avermaet či Francúz Julian Alaphilippe. Na štarte bude aj skvelý britský šprintér Mark Cavendish, ktorý sa však po zdravotných problémoch v ostatných rokoch ešte nedostal do niekdajšej formy. Jeho dosiaľ posledné - tridsiate víťazstvo v etape na Tour de France, je tri roky staré.

Boj o celkové prvenstvo bude zaujímavý aj z toho dôvodu, že na štarte TdF 2019 budú z rôznych dôvodov chýbať druhý, tretí a štvrtý muž celkového poradia spred roka. Holanďana Toma Dumoulina zradilo koleno na Giro d'Italia, štvornásobný šampión Brit Christopher Froome sa pri páde dokaličil na prípravných pretekoch Critérium du Dauphiné a štartovať nebude ani Slovinec Primož Roglič. V tíme Jumbo-Visma dostal pred ním prednosť Belgičan Wout van Aert. Jeden z najprogresívnejších cyklistov súčasnosti a trojnásobný majster sveta v cyklokrose absolvuje debut na pretekoch Grand Tour.

Tagy: TOP huste.tv