Novinky - 12.07.2019 21:07

Senegal chce nadviazať na úspešný rok 2002

Zdroj: sita/youtube

Africký pohár národov priniesol v predošlých 31 edíciách štrnásť rôznych víťazov. V roku 2019 môžu rozšíriť tento zoznam už len futbalisti Senegalu, ktorí nechýbajú medzi semifinalistami tohto turnaja. Lídrom mužstva je útočník Liverpoolu Sadio Mané, ktorý naďalej živí šancu na to, že v jednom roku zdvihne nad hlavu "ušatú" trofej pre víťaza Ligy majstrov a tiež uspeje na kontinentálnom šampionáte.

Senegal inkasoval v piatich dueloch iba raz pri prehre s Alžírskom 0:1. Rovnakým skóre zvládol oba zápasy vo vyraďovacej fáze, keď zdolal hráčov Ugandy a tiež Beninu, ktorí patrili k jedným z prekvapení turnaja. Pri predošlých troch účastiach na APN prehral Benin osem z deviatich duelov, a tak bol postup do štvrťfinále veľkým úspechom. Senegal rozhodol o svojom postupe spoluprácou hráčov stretávajúcich sa proti sebe v prestížnom Merseyside derby - po prihrávke Maného skóroval hráč Evertonu Idrissa Gueye.

"V tejto fáze turnaja môže každý zdolať každého. Ukázali sme však dobrú mentalitu, boli sme trpezliví a hráči dodržiavali taktické pokyny. Prišli sme s ambíciou odohrať sedem zápasov. To sa nám podarilo, no chceme hrať vo finále," cituje web tnp.sg slová 43-ročného trénera senegalského tímu Alioua Cissého. Finále Afrického poháru národov hrali "levy" naposledy v roku 2002, ale po jedenástkovom rozstrele podľahli Kamerunu. O štyri mesiace neskôr dosiahli svoj najväčší úspech, keď sa na MS 2002 v základnej skupine podieľali na vypadnutí obhajcov titulu Francúzov a napokon to dotiahli až do štvrťfinále.

V elitnom kvartete nechýba ani Alžírsko, ktoré v úvodných štyroch dueloch na turnaji dosiahlo skóre 9:0 a vo štvrťfinále zvládlo rozstrel proti Pobrežiu Slonoviny. Vynikajúcu sezónu môže reprezentačným úspechom zakončiť Riyad Mahrez, ktorý vo farbách Manchestru City získal ligový titul, triumfoval v FA Cupe a tiež v Anglickom ligovom pohári. Tréner Pobrežia Slonoviny Ibrahim Kamara sa ešte pred vzájomným duelom vyjadril, že Alžírsko má výborný tím, kvalitné individuality a nie je to iba o Mahrezovi. V semifinále čakajú najväčšiu africkú krajinu „super orly“ z Nigérie.

Ako posledné si semifinálovú miestenku vybojovalo Tunisko, ktoré si poradilo s Madagaskarom 3:0. "Sme nadšení z toho, že sme dnes vyhrali. Toto víťazstvo a ocenenie (pre najlepšieho hráča zápasu) venujem všetkým ľudom v Tunisku," povedal pre cafonline.com strelec víťazného gólu Ferjani Sassi. Hráči Madagaskaru sa však s turnajom rozlúčili so vztýčenými hlavami. "Som veľmi hrdý na tento tím. Od prvého dňa sme hrali vynikajúci turnaj. Neviem, čo sa stane zajtra, ale teraz si užívam čas s týmito hráčmi," vyjadril sa francúzsky lodivod ostrovného štátu Nicolas Dupuis.