Novinky - 21.07.2019 08:43

Navrátilová sa zastáva mužov a hovorí o nespravodlivosti

Zdroj: huste.tv

Po grandslamových turnajoch sa často obnovuje téma finančných odmien pre mužov a ženy. Obzvlášť, keď muži zvedú skutočne dlhý a zničujúci päťsetový zápas, zatiaľ čo nežnejšie pohlavie absolvuje povestný "krátky proces". Presne to sa stalo aj na nedávnom Wimbledone a znova sa vo veľkom hovorí, či si ženy oprávnene vydupali rovnaké peniaze. Mužov sa v tomto zastáva aj jedna z najväčších hviezd, ktorá kedy brázdila kurty na okrohu WTA - Martina Navrátilová.

"Možno by bolo najlepšie to spraviť tak, že každý bude hrať na dva víťazné sety až do osemfinále. Od štvrťfinálových zápasov by mohli muži aj ženy hrať na tri víťazné," povedala legenda britským médiám v nedávnom rozhovore. Za pravdu jej dal aj Andy Murray, ktorý sa inak zvykne žien v mnohom zastávať: "Podľa mňa ide o dva rôzne športy. Keď chcete trénovať na päťsetové zápasy, je to beh na dlhšiu trať. Aj ženy by mohli hrať rovnako dlhé zápasy. Nevidím dôvod, prečo by to tak nemalo byť," povedal k tejto téme.

Keď o troch víťazných setoch hovorí Navrátilová, vychádza z vlastných skúseností. Zažila obdobie, kedy sa takto bojovalo na WTA Masters turnajoch. V roku 1986 napríklad takto zviedla pamätný štvorsetový finálový boj s krajankou Hanou Mandlíkovou. Potom sa však od tohto formátu ustúpilo. Výsledkom je, že šampión Novak Djokovič trávil na tohtoročnom Wimbledone v súčte na kurtoch vyše 18 hodín, kým ženská víťazka Simona Halepová za rovnaké peniaze len deväť. Obrovský rozdiel bol aj v samotnom finále, ktoré malo na mužskej úrovni päťhodinové trvanie, zatiaľ čo súboj Halepovej s Williamsovou sa zmestil do jednej hodiny.