Novinky - 24.07.2019 12:24

Športové zväzy volajú o pomoc. Od štátu im chýbajú milióny

Mária Dulaiová Autor: Mária Dulaiová, redakcia/MD | Zdroj: noviny.sk/TVJOJ

Niekoľkomiliónovú dotáciu od ministerstva školstva si tohto roku rozdelili viaceré zväzy, no mnohé nám priznali, že na to, aby zažili pocit víťazstva by potrebovali ešte o niekoľko miliónov viac. Nejde o chamtivosť. Len o dôsledok predchádzajúcich rokov. Tak napríklad atletika, ktorá zo spomínaného 21-miliónového koláča dostala 5 miliónov eur na rekonštrukciu a výstavbu atletických štadiónov, hovorí že to stačí na prvý krok. 

Basketbal, hádzaná aj volejbal ale svorne hovoria, že najväčším problémom Slovenska je financovanie klubov.  "Cez zákon o športe to nevyriešime, tie špeciálne podmienky pre kluby. Myslím odvody, dane a tak ďalej. Je veľmi malá šanca na to, aby sme to prežili," povedal viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi.  "Pomoc klubom by mala byť systémovo zabezpečená prostredníctvom VÚC, miest, obcí. Samozrejme k tomu jednotná debata prerozdeľovania financií,"  vyjadril sa prezident Slovenskej volejbalovej federácie Martin Kraščenič.

 Debata o prerozdeľovaní financií by už zrejme tromfla aj nekonečnú telenovelu. Aj tá o tom, ako, komu bolo prerozdelených spomínaných 21 miliónov eur, schválených vládou. "Sme dôraz kládli na popularizáciu, úspech, členskú základňu, využiteľnosť a udržateľnosť zdrojov," vyhlásil Jozef Gönci, štátny tajomník pre šport ministerstva školstva. 

Kritériá - nekritériá, peniaze by potrebovali aj ďalšie nemenej úspešné slovenské športy. Napríklad vodný slalom. Na obnovu  kanálu v Liptovskom Mikuláši by potrebovali asi 2 milióny, v Čunove sa hovorí o troch miliónoch eur. Navyše hádzanári, basketbalisti i volejbalisti volajú po spoločnej hale ktorá by zodpovedala medzinárodným požiadavkám.

"Slovenský zväz hádzanej potrebuje vystavať nejakých 20 športových hál. Potrebujeme cca. 50 miliónov eur," povedal Kelecsényi. 

"Keď sa bavíme o športovej hale pre volejbal, mala by sa pohybovať radovo, hovoríme o miliónoch. Potrebovali by sme štyri až päť športových hál," poznamenal Kraščenič. 

A to sme nevymenovali všetky športy. Požiadavok sa môže zdať veľa, no len odzrkadľujú to, čo na vlastnej koži zažil aj Slovenský strelecký zväz pred udelení 2- miliónovej dotácie. "Slovenský strelecký zväz za posledných 30 rokov do stavebných investícii nedostal ani korunu," dodal Miloslav Benca, prezident Slovenského streleckého zväzu. 

Ako to vyzeralo so športovými dotáciami pre 2 rokmi? Ako boli peniaze rozdelené? : 

Mária Dulaiová

Mária Dulaiová

Až na rok strávený prácou pre ŽSR, to bolo vždy o novinárskej práci. Košický večer, Lúč, televízie Kabel Plus, Naša Košice, TV Global a napokon JOJ. A ďalšie noviny a školský rozhlas už počas základnej školy a gymnázia. A tak asi nikoho neprekvapí, že mám vyštudovanú žurnalistiku na UK v Bratislave. Po rokoch na štadiónoch a ihriskách ako športová redaktorka som sa v roku 2015 vrátila k tomu, kde som kedysi začínala - k domácemu i zahraničnému spravodajstvu z bežného i politického života. Bola to výzva a dodnes je, takže sa vlastne stále učím niečo nové. Vyskúšala som si ako sa robí dokumentárny film i píše kniha. Jednoducho - mám šťastie, že robím to, čo ma vždy bavilo. Navyše v kolektíve super ľudí, a to platí aj o predchádzajúcich zamestnaniach. Pokiaľ ide o záľuby - šport bol a vždy ostane mojou srdcovkou. Rovnako ako túlanie sa po svete a motorky a čítanie a… tento zoznam by bol dosť dlhý, tak ostaňme pri týchto. A pokiaľ ide o to, čo ma ženie ďalej či motivuje? Jednoducho - zvedavosť.

Viac článkov od autora
Tagy: peniaze šport