Novinky - 02.08.2019 16:46

Gombos je vo Washingtone nezastaviteľný. Dosiahol kariérne maximum

Zdroj: sita

Koncom minulého týždňa slovenský tenista Norbert Gombos prehral vo finále kvalifikácie turnaja ATP Citi Open vo Washingtone. Vtedy sa zdalo, že jeho pobyt v metropole Spojených štátov amerických bude mať rýchly priebeh. O päť dní neskôr je rodák z Galanty vo štvrťfinále podujatia kategórie ATP 500 s celkovou dotáciou 2,046 milióna amerických dolárov, čo je jeho najlepší výsledok v kariére. Vzhľadom na výkony slovenských tenistov v aktuálnej sezóne treba podotknúť, že aj zároveň najlepší rezultát spomedzi singlistov spod Tatier.

Dvadsaťosemročný Gombos sa dostal do hlavnej súťaže na poslednú chvíľu ako tzv. lucky loser po odstúpení štvrtého nasadeného Kevina Andersona. Juhoafričan mu prepustil miesto v "pavúku" pre zranenie kolena a slovenský reprezentant ju dokonale využíva. V prvom kole mal voľný žreb, v druhom zdolal Francúza Adriana Mannarina 7:6 (3), 6:3 a v osemfinále prešiel cez Srba Miomira Kecmanoviča. Devätnásťročného mladíka vyradil po vyše dvojhodinovom boji a výsledku 1:6, 6:3, 7:6 (4).

Gombos si zahrá vo štvrťfinále turnaja ATP druhýkrát v kariére a na podujatiach tejto úrovne si pripísal ešte len päť víťazstiev. Premiéru zažil vo februári 2017 vo francúzskom Marseille, vtedy však na turnaji kategórie 250 s dotáciou 690-tisíc USD. Zaujímavosťou je, že aj tentoraz nastúpi medzi elitnou osmičkou proti Austrálčanovi Nickovi Kyrgiosovi. S 24-ročným tenistom, ktorý vo Washingtone v troch stretnutiach nestratil ani set, predvlani prehral za hodinu hry 3:6, 3:6.

Vysoký pravák zúročil v hlavnom meste USA dobrú tohtosezónnu formu, ktorou sa prezentoval na challengerových turnajoch. Triumfoval na domácej antuke v Bratislave, na tvrdom povrchu v kanadskom Winnipegu a zahral si finále na halovom podujatí vo francúzskom Pau. Z 247. miesta v úvode roka sa Gombos prepracoval na 137. priečku a vo virtuálnom rebríčku ATP mu po postupe do štvrťfinále patrí 118. pozícia. Kariérnym maximom Slováka zostáva 80. post spred dvoch rokov.

Gombos štvrťfinálovou účasťou na turnaji kategórie ATP 500 vytvoril nové slovenské singlové maximum v tejto sezóne. Medzi najlepšie okteto sa dostal aj Martin Kližan v bulharskej Sofii, ale na 250-tkovom podujatí. Slovenská mužská jednotka má v roku 2019 na okruhu ATP bilanciu 7 víťazstiev a 12 prehier. Jozef Kovalík dosiahol jediné víťazstvo počas tohto týždňa v rakúskom Kitzbüheli, Andrej Martin alebo Filip Horanský na triumf čakajú. Odlišná je situácia vo štvorhre, kde bol Filip Polášek v semifinále Wimbledonu a zahral si vo finále turnajov ATP v Gstaade a Antalyi.