Novinky - 10.08.2019 23:11

Budú sa meniť jazdci už počas sezóny?

Zdroj: Tomáš Horváth

Letná prestávka je príznačná nielen pre oddych jazdcov, mechanikov, či inžinierov, ale ja pre rošády v jednotlivých tímoch. Práve leto je obdobie, kedy sa často rozhoduje o jazdeckých dvojiciach pre novú sezónu a výnimkou nie je ani ročník 2019.

Bottas na odchode z Mercedesu?

Už pri príchode fínskeho jazdca Valtteriho Bottasa do Mercedesu pred sezónou 2017 sa špekulovalo, prečo podpisuje zmluvu len na jeden rok. Počas sezóny si tak musel svojimi výkonmi vybojovať ďalší kontrakt a v uplynulých dvoch prípadoch bol úspešný. V tomto ročníku sa však čoraz viac hovorí o zmene. Podobná sa udiala pred sezónou vo Ferrari, no a v nemeckej stajni sa najviac skloňujú tri mená – Max Verstappen, Esteban Ocon a George Russell. Prvý menovaný je stále pod zmluvou v Red Bulle a ten ho len tak ľahko ku konkurencii nepustí. Ocon momentálne pracuje ako rezervný a testovací jazdec Mercedesu a rád by sa v budúcej sezóny do kolotoča pretekov vrátil. V prípade, že by nahradil Bottasa, by to bol návrat ako zo sna. Treťou alternatívou v prípade Fínovho odchodu je terajší pilot Williamsu George Russell. Mladík patriaci do liahne Mercedesu by určite rád napodobnil Charlesa Leclerca a chcel by tak získať miesto popri Lewisovi Hamiltonovi, momentálne je však len jednou z možností. Ak sa však naozaj bude Valtteri Bottas z Mercedesu porúčať, najväčšie šance na jeho pozíciu bude mať zrejme Esteban Ocon. Ten síce v tejto sezóne ostro nejazdí, no s nemeckým tímom pracuje a tak je zžitý so zázemím.

Gaslyho budúcnosť neistá

Rakúska stajňa Red Bull Racing má svoju tímovú jednotku v podobe Maxa Verstappena. Ten dostal pre sezónu 2019 nového partnera z juniorského tímu – Pierrea Gaslyho. Francúzsky pilot tak dostal príležitosť ukázať svoj talent a potrápiť najväčší talent Formuly 1. Predpoklady však doteraz nenaplnil. Počas úvodných dvanástich pretekov sa najvyššie umiestnil na štvrtom mieste a tento úspech nedokázal zopakovať. V kuloároch sa tak šepká dokonca o jeho predčasnom konci v tíme. Zálusk na toto miesto si robí dvojica z Toro Rosso – Daniil Kvjat a Alex Albon. Lepšie má však karty rozdané Kvjat, ktorý v Red Bulle už pôsobil a má tak viac skúseností ako mladý Albon. Stále je ale otvorená a zrejme aj najpravdepodobnejšia možnosť so zotrvaním Gaslyho do konca aktuálnej sezóny. V tom prípade by od budúcej sezóny mohol k Verstappenovi pribudnúť či už spomínaný Kvjat, alebo dokonca aj Sebastian Vettel, u ktorého sa spomína návrat do Red Bullu.

Grosjean definitívne naposledy?

Americké zoskupenie Haas vsádza už od svojho vzniku na dvojicu Romain Grosjean – Kevin Magnussen. Práve prvý menovaný však často vzbudzuje pozornosť rôznymi chybami, či nedostatkami. Francúzsky pilot v tejto sezóne nedokončil až polovicu pretekov a bodoval iba trikrát. Je to práve Grosjean, u ktorého sa najviac skloňuje slovné spojenie predčasný koniec. Najhorúcejším adeptom na prípadný uvoľnený post v Haase je údajne Esteban Ocon, ktorý síce patrí Mercedesu, ale v prípade takejto rošády by mu zrejme bolo pôsobenie v konkurencii umožnené.

Či sa niektorá z týchto zmien naozaj udeje, ukáže až čas. Okrem spomínaných jazdcov sa taktiež spomína presun Hülkenberga do Haasu od novej sezóny, či koniec Roberta Kubicu vo Williamse. Nasledujúce dni a týždne teda ukážu, kto bude na prestupovom trhu najaktívnejší.