Novinky - 14.08.2019 09:30

Doma to bol tuhý boj, úloha na Cypre je jednoznačná

Zdroj: sita

Slovenských basketbalistov čaká v stredu tretí zápas predkvalifikácie o postup na ME 2021. Po vysokej prehre v Rumunsku o 17 bodov si už ďalšie zaváhanie nemôžu dovoliť. O zachovanie postupových nádejí sa zverenci Žana Tabaka pokúsia v cyperskej Nikózii, kde ich čaká duel proti domácej reprezentácii.

Slováci majú po dvoch dueloch predkvalifikácie na konte jedno víťazstvo a jednu prehru. Dva body do tabuľky si pripísali po domácej výhre nad Cyprom 67:60. Hráči z "Afroditinho ostrova" vstupovali do bratislavského zápasu ako outsider, no ukázali svoju kvalitu. Aj preto nechcú Slováci v odvete nič podceniť. "Analyzovali sme prvé stretnutie s Cyprom, konkrétne problematické miesta. Verím, že sme sa poučili z chýb a ukážeme, že vieme hrať aj vonku," povedal pre web basketliga.sk asistent hlavného trénera Peter Torda.

Po konfrontácii s Rumunskom sa zverenci Žana Tabaka budú musieť prispôsobiť inému hernému štýlu. "Cyprus je úplne odlišný súper. Bude chcieť hlavne vnikať, rozhadzovať loptu von na oblúk a premieňať trojky. Musíme si to postrážiť, to isté sa nám stalo aj v druhom zápase. Treba hrať agresívnejšie v obrane, nedovoliť, aby sa dostali do pohody a rytmu - potom už padnú aj ťažšie strely,“ vyjadril sa bojnický rodák Viktor Juríček. Jeho slová potvrdzuje fakt, že v Bratislave sa Cyperčania dostali k 26 strelám za tri body, z ktorých desať premenili.

Na rozdiel od prvého vzájomného stretnutia sa slovenský tím bude musieť vysporiadať so stratou Šimona Krajčoviča. Basketbalistu pôsobiaceho v tíme Levickí Patrioti trápia zdravotné problémy, a tak chýba v 12-člennej nominácii na zápas v Nikózii. Slováci sa naposledy predstavili na palubovke Cypru pred ôsmimi rokmi a určite budú chcieť nadviazať na výhru 76:68 po predĺžení. Najlepším strelcom slovenského tímu v tomto stretnutí bol 18-bodový Peter Sedmák.