Novinky - 19.08.2019 17:33

Posledný Grand Slam sezóny sa nezadržateľne blíži

Zdroj: Tomáš Horváth

Betónová časť ročníka je znova v plnom prúde a to značí jediné, v posledný augustový týždeň odštartuje záverečný grandslamový turnaj tenisovej sezóny 2019 – US Open.

Federerovo desaťročné čakanie na titul

Už od roku 1881 sa hrá tento prestížny tenisový turnaj a v tomto ročníku tak napíše svoju 139. kapitolu. Najúspešnejšími hráčmi na turnaji v Open ére sú Jimmy Connors, Pete Sampras a Roger Federer. Všetci sa z titulu radovali päťkrát. Jediným aktívnym tenistom z tejto trojice je však švajčiarsky fenomén Roger Federer. Ten síce dokázal na US Open triumfovať päťkrát v rade v rokoch 2004-2008, no odvtedy na triumf čaká. Dokonca iba v piatich prípadoch sa od roku 2008 dostal ďalej ako do štvrťfinále. To však dokázali využiť ostatní. Rafael Nadal si s Novakom Djokovičom podelil tri triumfy a po jednom pridali Juan Martín Del Potro, Andy Murray, Marin Čilič a Stan Wawrinka. To svedčí o tom, že posledný grandslamový turnaj roka teda nemá núdzu o prekvapenia, či rôznorodosť víťazov, veď obhájiť titul sa podarilo naposledy práve spomínanému Federerovi.

Obhajcami Djokovič a Osaková, čiernym koňom Medvedev

Trojnásobný šampión z kurtov vo Flushing Meadows Novak Djokovič obhajuje titul z minulého roka. Vo finále vtedy porazil Juana Martína Del Potra hladko 3:0 na sety a k najväčším favoritom bude patriť aj tentokrát. Okrem srbského tenistu si však na víťazstvo brúsia zuby aj Rafael Nadal, Roger Federer a po novom aj ruský talent Daniil Medvedev. Ten bol za posledné tri týždne trikrát vo finále prestížnych turnajov vo Washingtone, Montreale a Cincinnati. V úvodných dvoch prípadoch síce úspešný nebol, keď podľahol Nickovi Kyrgiosovi a následne Rafaelovi Nadalovi, no do tretice to už vyšlo a v Cincinnati si pripísal svoj prvý titul kategórie ATP Masters 1000 po výhre nad Davidom Goffinom. Ruský objav teda v priebehu dvadsiatich dní odohral šestnásť zápasov s úctyhodným pomerom 28:5 na sety. Pri svojom víťazstve stratil set iba raz a to v semifinále v Cincinnati proti Novakovi Djokovičovi. Zároveň sa posunul na piate miesto vo svetovom rebríčku, čo mu pred US Open zaručí prijateľnejší žreb. V ženskej časti obhajuje svoj titul Japonka Naomi Osaková, ktorá pred rokom zdolala v pamätnom finále Serenu Williamsovú. Pred tohtoročným grandslamovým vyvrcholením je však otázne, či titul obhajovať bude, keďže bola nútená skrečovať štvrťfinálový duel v Cincinnati: „Je to hrozné, špeciálne teraz, keďže som sa nechcela zraniť krátko pred US Open. Mám z toho mierne obavy,potvrdila Osaková novinárom.

Chýbať budú Del Potro, či Murray, s otáznikmi aj ženská časť

Tak ako počas každého turnaja veľkej štvorky, aj na US Open sú známe absencie niektorých hráčov vopred. Júnová operácia kolena znemožní účasť argentínskemu tenistovi Juanovi Martínovi Del Potrovi. Vlaňajší finalista a víťaz turnaja z roku 2009 sa na kurtoch objavil naposledy v druhej polovici júna, keď na turnaji v londýnskom Queense uspel nad Kanaďanom Denisom Shapovalovom. Ďalším hráčom, ktorý nebude vo Flushing Meadows štartovať je Brit Andy Murray. Ten sa síce na menších amerických turnajoch snaží o návrat do dvojhry, no hrať na US Open si tentokrát netrúfa. V New Yorku by tento rok mali chýbať aj domáci Frances Tiafoe, či austrálsky tenista Bernard Tomic, ktorý sa neslávne preslávil nedávnym výkonom v prvom kole Wimbledonu.

V ženskom pavúku je nateraz viacero otáznikov. Kým Dominika Cibulková už oznámila, že na poslednom grandslame sezóny štartovať nebude, veľký otáznik visí nad minuloročnou finálovou dvojicou. Naomi Osaková má zranené koleno, zatiaľčo Serena Williamsová v slzách vzdala finále v Toronte: „Mrzí ma to, ale dnes to nezvládnem,“ povedala po skreči fanúšikom, „Skúsila som to, ale jednoducho to nejde. Začalo to včera počas semifinále a je to stále horšie. Môj chrbát je v stave, že nemôžem spať a ani sa poriadne hýbať,odôvodnila svoje odstúpenie zo zápasu. V tejto chvíli je tak nejasné, či ženský pavúk príde o svoje dve veľké hviezdy, no pre organizátorov by to rozhodne bola citeľná strata. Divokú kartu však dostala domáca vychádzajúca hviezda Cori Gauffová, ktorá zažiarila na nedávnom Wimbledone.

Slovensko s väčším zastúpením u žien

Spomedzi slovenských tenistov majú hlavnú súťaž istú iba Martin Kližan, Viktória Kužmová a Anna Karolína Schmiedlová. Kližanovým najlepším výsledkom je štvrté kolo z roku 2012, kým Schmiedlová sa v roku 2015 prebojovala do tretieho kola. V kvalifikácii mužov sa predstaví trojica Lukáš Lacko, Norbert Gombos a Filip Horanský, zatiaľčo v ženskej zabojuje štvorica Jana Čepelová, Rebecca Šramková, Kristína Kučová a Magdaléna Rybáriková. Pri stopercentnej úspešnosti tak od pondelka 26. augusta môžeme mať v hlavnej súťaži na US Open celkovo desiatich zástupcov.

Tagy: US Open