Novinky - 26.08.2019 09:57

Chce zažiariť ako kvalitný bojovník. Nie chlap s jednou rukou

Zdroj: huste.tv/youtube

Nick Newell v zmiešaných bojových umeniach síce nepatrí medzi najväčšie svetové hviezdy, ale radí sa minimálne medzi obrovské vzory v odhodlaní ísť za svojím cieľom aj cez prekážky. Od väčšiny súperov v klietke ho totiž odlišuje fakt, že jeho ľavá ruka končí lakťom a výrazne ho to obmedzuje v boxerských výmenách aj v boji na zemi. Napriek tomu má Američan až neuveriteľne dobrú zápasovú bilanciu 16-2, pričom až jedenásť svojich víťazstiev zaznamenal na submisiu. Bez povšimnutia neostal ani v očiach UFC. Pred rokom sa objavil v Contender Series, no o štyri roky mladšiemu Američanovi Alexovi Munozovi podľahol na body.

Prehra síce zamrzela, ale rýchlo sa z nej otriasol. Šancu mu dala ďalšia prestížna organizácia Bellator a v nej sa už uchytil. Na výhru pri svojom debute potreboval len tri minúty a pätnásť sekúnd, aby nasadil páku na ruku Coreymu Browningovi a prinútil ho vzdať sa. Sám pritom svoj kariérny posun nevníma len ako pozitívny príklad pre hendikepovaných športovcov, ale svetu chce ukázať, akým kvalitným bojovníkom je. "Nikdy som neupozorňoval na to, aby si ma ľudia všímali, ako vzdorujem svojmu osudu. Každý má svoje problémy, s ktorými sa musí vysporiadať. Tie moje sú len vizuálne. Chcem, aby ma vnímali ako skvelého bojovníka, nie toho chlapíka s jednou rukou," cituje jeho slová špecializovaný portál Sherdog.

Človek by si povedal, že absencia jednej ruky je obrovským nedostatkom a profesionálny MMA bojovník jednoducho s takto znevýhodneným súperom prehrať nemôže. Opak je pravdou. Newell to dokáže vykompenzovať obrovskou výbušnosťou a rýchlosťou, pričom svoje kariérne víťazstvá nezbieral v podradných organizáciách. S bilanciou 11-0 sa pred piatimi rokmi dostal do súboja s Justinom Gathjeom v hlavnom zápase World Series of Fighting 11. Dnes táto organizácia funguje už pod názvom Professional Fighters League a absolvované zápasy v nej má napríklad aj David Branch, Blagoj Ivanov, Jon Fitch, Yushin Okami či Matt Hamill.

S aktuálnou profesionálnou bilanciou a vedomím, že sa presadil v Bellatore, je veľmi reálne, že o ňom budeme ešte počuť. Viac prezradia už budúce zápasy. Keďže svoj úvodný vyhral, postupne sa mu do cesty môžu stavať väčšie a zvučnejšie mená. V jeho váhovej kategórii sa momentálne v bellatorovom popredí drží napríklad Brazílčan Patricio Freire, Japonec Goiti Yamauchi alebo Američania Michael Chandler, Brent Primus, Brandon Girtz a Juan Archuleta.