Novinky - 02.09.2019 17:14

Vláda mu kázala odstúpiť z MS. Iránec to nesplnil a bojí sa vrátiť

Zdroj: sita/youtube

Do japonského Tokia prišiel ako úradujúci majster sveta s cieľom obhájiť minuloročný titul z Baku. Iránsky džudista Saeid Mollaei postupne prechádzal cez jednotlivé kolá, no pred semifinále narazil na najťažšieho "súpera" v podobe iránskej vlády. Tá od neho požadovala, aby odstúpil zo súťaže, a tak v prípade postupu do finále súťaže do 81 kilogramov nečelil Sagimu Mukimu z Izraela. Mollaei na toto nepristúpil, ale v semifinále prehral a vyhol sa izraelskému súperovi. Napriek tomu má teraz strach z návratu do svojej domoviny.

Dôvodom celého incidentu napäté vzťahy medzi oboma krajinami - Iránom a Izraelom. Tie sa postupne zhoršujú už viac ako tri dekády. Irán aj ďalšie krajiny arabského sveta totiž dlhodobo odmietajú oficiálne uznať Izrael. Medzinárodná federácia džuda (IJF) uviedla, že pokyn na odstúpenie Saeida Mollaeia mal prísť od zástupcu iránskeho ministra športu Davara Zaniho. Dokonca bezpečnostné zložky mali byť v dome rodičov spomenutého džudistu. Mollaei semifinálový zápas prehral a z titulu sa napokon tešil Sagi Muki z Izraela. Bývalý majster sveta sa však obáva, čo ho v Iráne čaká za nerešpektovanie spomenutej požiadavky. "Potrebujem pomoc. Napriek tomu, že mi orgány mojej krajiny povedali, že sa môžem bez problémov vrátiť, obávam sa," skonštatoval 27-ročný rodák z Teheránu.


Premožiteľom iránskeho džudistu sa stal Belgičan Matthias Casse

K situácii, ktorá by nemala zasahovať do športu, sa vyjadril aj prezident IJF Marius Vizer. "Našou úlohou je chrániť športovcov. Najskôr urobíme všetko pre jeho podporu, aby mohol pokračovať v kariére a zúčastňovať sa na olympijských hrách. Neskôr uvidíme, koho bude na OH reprezentovať. Existujú totiž rôzne možnosti, jednou z nich je štart pod olympijskou vlajkou," cituje Vizera portál Japan Times. Okrem toho sa Vizer vyjadril, že Mollaei je aktuálne v Berlíne, kde sa uchádza o azyl. "Chcem súťažiť všade, kde sa to len dá. Žijem však v krajine, ktorá mi to neumožňuje. Nemáme na výber, musíme sa podriadiť. Všetko, po čom teraz túžim, je nový život," povedal Mollaei.

Marius Vizer na tento týždeň zvolal mimoriadne zasadnutie, aby sa zistilo, či sa Mollaei a jeho rodina stali obeťami politického nátlaku alebo vyhrážok. Následne sa rozhodne o tom či IJF potrestá iránsku federáciu džuda. Iránsky minister športu Masoud Soltanifar medzičasom obvinil zástupcov IJF z umelého vytvárania problémov a informoval, že Irán pošle protestný list Medzinárodnému olympijskému výboru.