Novinky - 04.09.2019 10:33

Nikto s ňou nechcel bojovať. Podmaní si Číňanka Ameriku?

Zdroj: huste.tv/Instagram

UFC turnaj v čínskom Šen-čene vyvrcholil veľkým umlčaním všetkých skeptikov a kritikov čínskej bojovníčky Čang Wej-liovej. Tá v zmiešaných bojových umeniach prehrala len svoj úplne prvý profesionálny zápas a následne natiahla famóznu päť rokov trvajúcu neporaziteľnosť, navyše prešpikovanú duelmi s náročnými súperkami. Do najprestížnejšej organizácie sa dostala v lete 2018 a okamžite sa stala jednou z popredných vyzývateliek o titul slamovej váhy. Napriek tomu prevládal názor, že proti Jessice Andradeovej nemá čo ponúknuť a poctu tohto zápasu dostala len preto, že jednoducho štatisticky musela.

Lenže všetky svoje kvality Číňanka vniesla aj do oktagonu a stala sa držiteľkou opasku. Súboj trval len trištvrte minúty a Andradeová šla k zemi. Wej-liová sa stala vôbec prvou Číňankou, ktorá získala opasok v tejto americkej organizácii a unesený z nej bol aj samotný Dana White. "Úplne ma to vykoľajilo. Jessica Andradeová je neskutočne silnou ženou. Bolo tu preto veľa pochybností o Čang Wej-liovej, no tá nám ukázala, aká silná v skutočnosti je," pochválil ju plný emócií krátko po evente. Zároveň prezradil, že veľa jej potenciálnych súperiek nemalo chuť a ochotu ísť do duelu s touto málo atraktívnou bojovníčkou. Lenže opasok v jej rukách veci zmení, prinieslo to nový vietor do tejto váhovej kategórie a už teraz má v hlave niekoľko žien, ktoré by sa jej mohli v boji o opasok postaviť. Prvá vraj už vo veľmi krátkom čase.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ufc (@ufc),

Svoju rolu malo zohrať aj samotné dejisko podujatia, ktorým bola Čína. Držiteľka opasku sa však ničoho nezľakla a na ázijský kontinent odhodlane vycestovala napriek tomu, že ako šampiónka mala pozíciu na vyjednanie domácej brazílskej pôdy. Ťahala pritom šnúru štyroch víťazstiev v rade, no tá bola rázne pretrhnutá. Z marketingového hľadiska, domáce víťazstvo rodáčky z Hebeja padlo veľmi vhod. UFC plánuje masívny prienik na čínsky trh, chce tam pripraviť viaceré turnaje a otvára aj špeciálne tréningové centrá.

White dokonca tvrdí, že ho oslovili čelní predstavitelia wrestlingovej scény, ktorí by radi videli Čang vo svojej organizácii. Jej "predaj" však nie je na programe dňa. Čínska bojovníčka hodlá byť lojálna, no jej najbližšie vystúpenie by malo prísť na americkom kontinente. Tam by sa mala čerstvá držiteľka opasku naplno predviesť a potom príde jej návrat domov, kde bude ešte väčšou hviezdou ako v ostatný víkend. Či však dovtedy udrží titul svetovej šampiónky, k tomu sa budú chcieť vyjadriť ďalšie bitkárky. V strawweight patrí medzi špičku Rose Namajunasová, Tatiana Suarezová, Joanna Jedrzejczyková či Michelle Watersonová.