Novinky - 04.09.2019 16:00

Hanevoldova smrť zasiahla aj Kuzminovú. Bol jej dobrým kamarátom

Zdroj: sita

Svet biatlonu nečakane zasiahla smutná správa. Vo veku 49 rokov zomrel vo svojom dome v Askeri neďaleko Osla Nór Halvard Hanevold, trojnásobný olympijský víťaz a päťnásobný majster sveta. Príčina smrti zatiaľ nie je známa, zanechal manželku a dve deti.

Na zimných olympijských hrách vybojoval dovedna šesť medailí (3-2-1). Kariéru zakončil v roku 2010 ziskom najcennejšieho kovu na ZOH vo Vancouveri ako člen víťaznej nórskej štafety na 4x 7,5 km. Čo sa týka majstrovstiev sveta, tam sa Hanevold blysol dovedna 16 medailami, z toho piatimi zlatými. Vo Svetovom pohári vybojoval 33 víťazstiev (9 v individuálnych disciplínach) a celkovo 97 pódiových umiestnení.

V nedávnej minulosti pôsobil ako biatlonový expert pre nórsku televíziu NRK. "Prišli sme o jednu z najprominentnejších osobností v našom športe. Je to smutný deň pre nórsky biatlon," uviedol prezident Nórskej biatlonovej federácie Arne Horten vo vyjadrení pre nórsku televíziu. "Nebol to najväčKuzminováší športový talent, ale v tréningu išiel všetkým príkladom. Mal pred sebou jednoznačný cieľ získať olympijské zlato v individuálnej disciplíne a v Nagane 1998 sa ho aj dočkal vo vytrvalostných pretekoch," skonštatoval Ola Lunde, biatlonový expert nórskeho periodika VG.

Aj Medzinárodná biatlonová únia (IBU) prijala túto správu s veľkým zármutkom. "Celá biatlonová rodina smúti za Halvardom Hanevoldom. Všetci sme ho mali radi pre jeho schopnosť tešiť sa aj z úspechov iných a z úcty a rešpektu, ktoré prejavoval aj voči súperom. Nikdy na neho nezabudneme. Naše myšlienky sú v týchto ťažkých chvíľach s jeho rodinou," píše sa vo vyhlásení IBU na facebooku.

Smrť blízkeho človeka z fachu sa hlboko dotkla aj úspešnej slovenskej reprezentantky v biatlone Anastasie Kuzminovej. Trojnásobná olympijská víťazka a šesťnásobná medailistka spod piatich kruhov, ktorá len nedávno ukončila svoju úspešnú kariéru, na svojom facebookovom profile uviedla. "Poznali sme sa osobne. Bol to dobrý kamarát, usmievavý človek a legendárny športovec. Svoju zlatú kariéru zavŕšil v roku 2010 vo Vancouveri, kde sa tá moja iba rozbiehala. Jeho prvé olympijské zlato v Nagane som videla v televízii a o rok neskôr som sa rozhodla, že budem biatlonistka. Jeho smrť je veľká strata pre biatlonovú rodinu."