Novinky - 05.09.2019 18:52

Slovensko môže v roku 2024 hostiť ďalší šampionát

Zdroj: sita

Od začiatku leta je verejne známa informácia, že Slovensko má záujem o organizáciu majstrovstiev Európy v hádzanej žien v roku 2024. Už vtedy predstavitelia zväzov deklarovali spoločný interes o projekt troch krajín - SR, ČR a Poľska. V súčasnosti už táto iniciatíva naberá čoraz reálnejšie kontúry a dá sa povedať, že bude z toho spoločná kandidatúra.

"Pracujeme na všetkých potrebných dokumentoch, ktoré potrebujeme dodať v súvislosti s kandidatúrou na Európsku hádzanársku federáciu (EHF) do 15. septembra. Robíme všetko pre to, aby sa to stihli," informoval agentúru SITA o aktuálnom stave uchádzačského procesu generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Ivan Sabovik.

V nedávnej minulosti sa stalo, že Česi z podobne avizovaného projektu vycúvali. Išlo o kandidatúru na ME mužov 2022 so Slovenskom a Maďarskom (šampionát sa uskutoční aj v týchto krajinách, pozn.). Tentoraz sa tak nestalo. "Po májových úvodných rokovaniach s poľskou a slovenskou stranou sme dávali dokopy informácie z hľadiska ekonomiky, možností a dejísk. Minulý týždeň naša exekutíva rozhodla, že ideme do toho a budeme kandidovať. Predpokladáme, že nebudeme jedinými kandidátmi. Minimálne vieme, že záujem prejavili Maďarsko a Rakúsko, čo sú veľmi silní protivníci vzhľadom k popularite hádzanej v Maďarsku i veľkej diplomatickej sile rakúskej hádzanej," citoval oficiálny web Českého zväzu hádzanej svojho prezidenta Jaroslava Chvalného.

Slovenská i česká strana chcú hostiť po dve základné skupiny. Kým v SR sa uvažuje o dvoch rôznych dejiskách, v ČR o jednom. "V našich súčasných plánoch počítame s tým, že základné skupiny sa hrali v Banskej Bystrica a Šamoríne, potom jedna zo skupín hlavnej fázy v Bratislave," prezradil Sabovik, ktorého doplnil Chvalný: "Predsa len nemáme skúsenosti s takouto akciou, takže sa cítime na základnú skupinu, resp. dve na jednom mieste." Najvhodnejším kandidátom sa javí Ostrava.

V roku 2024 pôjde o prvý šampionát žien s 24 účastníkmi, muži budú mať premiéru ešte predtým - už v roku 2020 v Rakúsku, Nórsku a Švédsku. Okrem triumvirátu Česko, Poľsko a Slovensko prejavilo o ME 2024 v prvej fáze záujem samostatne Rakúsko, Maďarsko, Rusko, Švajčiarsko a hovorilo sa o spoločnom projekte Rakúska, Maďarska a Švajčiarska. Kto však skutočne pôjde do kandidačného boja, to sa ukáže po 15. septembri. O dejisku kontinentálneho šampionátu by sa malo rozhodnúť najneskôr v priebehu novembra.